Ett av mina nyårslöften 2016 är att lära mig baka mer bröd! Som bekant gick det inte så bra för mig under bröd-avsnittet i Hela Sverige bakar, så därför tänker jag spendera mer tid med jäst under det nya året. Som första kandidat detta bröd-år blir klassiska scones! Egentligen förstår jag inte varför jag inte bakat mer scones tidigare. Det går snabbt, innehåller få ingredienser och är hur gott som helst med lite hemkokt sylt, en god ost och en kopp te.
Scones – 8 småbröd
420 g vetemjöl (7 dl)
1,5 msk bakpulver
0,5 tsk flingsalt
100 g kallt smör
150-200 g ekologisk standardmjölk (1,5-2 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
3. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Tillsätt mjölken och blanda allt till en smidig deg (tillsätt ev. mer mjöl).
4. Dela degen i 8 delar och forma till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Skåra ett kryss med en vass kniv och nagga dem med en gaffel.
5. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
6. Servera direkt från ugnen, varma med ett gott pålägg och en god sylt.
Med varma hälsningar
Peter