Finns det något bättre än nygräddade kanelbullar? Även om jag älskar doften, så tar det alltid lite emot att baka bullar. Dels för att det är sån väntan mellan jäsningarna, men också att det blir så otroligt mycket bullar av en sats! Därför brukar jag passa på att göra olika sorters bullar av en sats vetedeg, och testa olika smakkombinationer. Jag gillar att blanda in ingefära lite här och var, och varför inte tillsammans med kanelen i kanelbullarna?
Jag premiärbakar dessutom på Manitoba Cream, som är ett siktat bagerimjöl som ska ge luftiga bröd och sötebröd. Och jädrar vad degen jäste! I och med att det är ganska mycket smör i degen blir den ganska lös, men desto saftigare!
Kanelbullar med ingefära – 50 st.
Vetedeg
500 g standardmjölk (5 dl)
1 msk hel kardemumma
50 g jäst för söta degar
150 g strösocker (1,5 dl)
1 ekologiskt ägg
175 g mjukt smör
720-840 g Manitoba Cream eller vetemjöl special (12-14 dl)
½ tsk salt
Kanelfyllning
200 g mjukt smör
3 msk strösocker
4 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 ekologiskt ägg att pensla bullarna med
pärlsocker
Gör så här
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Värm mjölken tillsammans med mortlad kardemumma till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke (till en köksmaskin med degkrok) och lös upp den med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och hälften av mjölet och starta maskinen. Tillsätt smöret och mer mjöl (men inte för mycket så degen blir torr).
4. Låt maskinen gå i 5 minuter och tillsätt salt. Låt gå i ytterligare 3 minuter.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
6. Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienserna i en skål.
7. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred fyllningen över rektangeln jämnt. Rulla ihop rektangeln till en rulle. Dela varje längd i 25 delar. Lägg bullarna i formar och låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
10. Njut av nygräddade bullar!
Med varma hälsningar
Peter