[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Lagom till Alla Hjärtans Dag vill jag bjuda er på denna goda tårta! Den blev så otroligt saftig och god och en fröjd att se på! Eller vad tycker ni? Och vilken härlig färg! En riktig färgklick!
Byt ut mjölkprodukterna till laktosfria produkter för att göra tårtan laktosfri.
Såhär i efterhand tror jag att det skulle vara jättegott att blanda ner finhackade färska jordgubbar i moussen, för den som vill testa!
Chokladtårta med jordgubbsmousse
CHOKLADBOTTEN
3 1/4 dl vetemjöl (195 g)
3/4 tsk bakpulver från Khoisan Tea
1/2 msk bikarbonat
1 1/2 dl ekologisk kakao från Khoisan Tea (60 g)
3 1/4 dl strösocker (325 g)
1 stor nypa flingsalt
2 ekologiska ägg
1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Tea
1/2 dl matolja (40 g)
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl kokande vatten
JORDGUBBSMOUSSE
250 g tinade frysta jordgubbar
3/4 dl strösocker (75 g)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver från Khoisan Tea
2 1/2 st gelatinblad
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
MARÄNGSMÖRKRÄM
5 ekologiska äggvitor (180 g)
3 dl strösocker (300 g)
300 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljextrakt
2 msk standardmjölk
röd pastafärg
1. CHOKLADBOTTEN. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, strösocker och flingsalt i en stor skål.
3. Vispa ner äggen, vaniljextrakt, matolja, gräddfil och varmt vatten till en jämn smet.
4. Klä botten på två bakformar á 18 cm i diameter och fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig men samtidigt inte torr.
6. Låt svalna på ett galler. Täck med en bakhandduk. Dela bottnarna i 2 delar (så du får totalt 4 bottnar).
7. JORDGUBBSMOUSSE. Värm upp jordgubbarna tillsammans med strösockret och vaniljpulvret. Mixa till en slät puré med stavmixer. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet och låt smälta ner i den varma jordgubbspurén. Låt svalna i rumstemperatur.
8. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget till jordgubbspurén. Blanda samman jordgubbspurén med resterande grädde.
9. Varva chokladbotten och jordgubbsmousse i samma bakform som du klätt med plastfolie i bottnen och sidorna. Avsluta med det fjärde lagret botten och plasta in ytan. Ställ ner tårtan i frysen och låt stelna under natten.
10. MARÄNGSMÖRKRÄM. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret i en rostfri skål eller bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan, när blandningen är c:a 60-65 grader.
11. Koppla skålen till en köksassistent och vispa marängen kall (c:a 5-10 minuter).
12. Klicka i smöret i omgångar och vispa ytterligare 3 minuter tills krämen gått ihop. Tillsätt vaniljextrakt, mjölk och pastafärg. Sänk hastigheten för att bli av med luftbubblor.
13. Ta upp tårtan från frysen, ta bort plastfolien. Klä in tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm- crumb layer. Fyll en spritspåse med valfri tyll med marängsmörkräm och spritsa tårtan i ett valfritt mönster – jag gjorde rosor. Dekorera med fina silverkulor.
Med varma hälsningar
Peter