[ Annonssamarbete med Khoisan Tea ]
Choklad, choklad och choklad deluxe! Mina saftiga chokladbottnar gör succé igen i denna härliga tolkning av en riktigt choklad tårta med chokladmousse, chokladmarängsmörkräm och rinnande chokladganache på toppen! Mums!
Chokladtårta med chokladmousse
CHOKLADBOTTEN
3 1/4 dl vetemjöl (195 g)
3/4 tsk bakpulver från Khoisan Tea
1/2 msk bikarbonat
1 1/2 dl ekologisk kakao från Khoisan Tea (60 g)
3 1/4 dl strösocker (325 g)
1 stor nypa flingsalt
2 ekologiska ägg
1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Tea
1/2 dl matolja (40 g)
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl kokande vatten
CHOKLADMOUSSE
2 ekologiska äggulor
1 dl florsocker (60 g)
150 g mjölkchoklad 35%
2 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Tea
3 dl ekologisk vispgrädde (300 g)
100 g mjölkchokladknappar
MARÄNGSMÖRKRÄM
5 ekologiska äggvitor (180 g)
3 dl strösocker (300 g)
300 g rumstempererat smör
1 tsk ekologiskt vaniljextrakt från Khoisan Tea
2 msk standardmjölk
100 g mjölkchoklad
CHOKLADGANACHE
100 g mörk kvalitetschoklad med flingsalt (70%)
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1. CHOKLADBOTTEN. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, strösocker och flingsalt i en stor skål.
3. Vispa ner äggen, vaniljextrakt, matolja, gräddfil och varmt vatten till en jämn smet.
4. Klä botten på två bakformar á 18 cm i diameter och fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka, kakan ska inte vara kladdig men samtidigt inte torr.
6. Låt svalna på ett galler. Täck med en bakhandduk. Dela bottnarna i 2 delar (så du får totalt 4 bottnar).
7. CHOKLADMOUSSE. Vispa äggulorna fluffigt tillsammans med florsockret. Smält under tiden mjölkchokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna. Vispa upp grädden fluffigt.
8. Vänd ner den smälta chokladen i äggvispet. Tillsätt vaniljextraktet. Vänd ner lite av grädden i taget i moussen.
9. Varva chokladbotten och chokladmousse, samt strö över mjölkchokladknappar, i samma bakform som du klätt med plastfolie i bottnen och sidorna. Avsluta med det fjärde lagret botten och plasta in ytan. Ställ ner tårtan i frysen och låt stelna under natten.
10. MARÄNGSMÖRKRÄM. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret i en rostfri skål eller bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan, när blandningen är c:a 50 grader.
11. Koppla skålen till en köksassistent och vispa marängen kall (c:a 5-10 minuter).
12. Klicka i smöret i omgångar och vispa ytterligare 3 minuter tills krämen gått ihop. Smält mjölkchokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) och låt svalna. Tillsätt vaniljextrakt och mjölk till smörkrämen. Tillsätt avslutningsvis den smälta chokladen. Sänk hastigheten för att bli av med luftbubblor.
13. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och slå grädden över chokladen. Rör till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.
14. Ta upp tårtan från frysen, ta bort plastfolien. Klä in tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm- crumb layer. Fyll en spritspåse med valfri tyll med marängsmörkräm och spritsa tårtan i ett valfritt mönster – jag gjorde släta ytor med en palett och toppar på tårtan med en rostyll. Toppa tårtan med chokladganachen och häll upp ganachen i en flaska med pip för att skapa ”drip-effekt”.
Jag gillar effekten av att se chokladganachen rinna nedför tårtan.
Med ekologisk kakao från Khoisan Tea får du riktigt mörka och smakrika bottnar.
Med varma hälsningar
Peter