För en som gillar choklad, är en vanlig sockerkaka inte så populärt på fikabordet. Så här kommer fikarepens klassiska klassiker: sockerkakan men med choklad.
Jag testade att baka sockerkakan på Ramlösa Kvarns mjöl Pâtisserie, som är ett siktat kärnvetemjöl och som passar bra till småkakor och mjuka kakor. Kakan fick verkligen ett lyft av det här mjölet!
Chokladsockerkaka
3 ekologiska ägg
200 g strösocker (2 dl)
1 krm vaniljpulver
50 g smör
100 g ekologisk standardmjölk (1 dl)
50 g kallt kaffe (0,5 dl)
120 g Pâtisserie eller vetemjöl (2 dl)
60 g kakao (1,5 dl)
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
50 g mörk choklad 50-60%
Glasyr
60 g florsocker (1 dl)
2-3 msk kallt kaffe
chokladdraperade kaffebönor
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
3. Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken och kaffet för att sänka temperaturen. Blanda ner i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta mjölblandningen lite i taget i smeten. Vänd med en slickepott. Riv ner chokladen i smeten och rör om.
5. Häll smeten i en väl smord och bröad bakform och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Den kommer kännas lite kladdig på grund av den rivna chokladen. Låt svalna och vänd upp och ned på ett galler.
6. Blanda florsockret med det kalla kaffet (ta lite i taget så inte glasyren blir för lös). Bred glasyren på kakan och toppa alternativt med chokladdraperade kaffebönor.
Pâtisserie från Ramlösa Kvarn passar perfekt till småkakor och mjuka kakor.
Den fina kakformen kommer från Nordic Ware.
Med varma hälsningar
Peter