Vad är godare en sommardag än en Chokladpavlova med en vaniljkräm och färska bär? Den här tårtan är väldigt enkelt att göra och riktigt god! Den knastriga skalet av maräng, med lite segt innehåll och den söta vaniljkrämen. Fräschheten får du av bären, som går att variera utifrån säsong.
Chokladpavlova med vaniljkräm
1 tårta/16 bitar
PAVLOVA
7 ekologiska äggvitor (260 g)
5 dl strösocker (500 g)
saft från en halv ekologisk citron
100 g mörk choklad 55 %
VANILJKRÄM
2 ekologiska äggulor
2 dl florsocker (120 g)
1 ekologisk vaniljstång
4 dl ekologisk vispgrädde (400 g)
färska bär, ex. hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär
1. PAVLOVA: Värm ugnen till 130 grader varmluft.
2. Vispa upp äggvitorna tillsammans med strösocker och citronsaft i en rostfri bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa med en ballongvisp tills sockerkristallerna löst sig (blandningen ska vara mellan 55 och 60 grader).
3. Tag bunken från vattenbadet och vispa med elvisp, eller i kökassistent, tills marängen är sval. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten). Vänd ner chokladen i marängen.
4. Klicka ut marängsmeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och forma till en rund tårta. Forma kanter av smeten (så vaniljkrämen inte rinner ut).
5. Grädda i mitten av ugnen i 1 h. Låt pavlovan stå kvar i ugnen över natten.
6. VANILJKRÄM: Vispa äggulor, florsocker och frön från urskrapad vaniljstång fluffigt. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner grädden i äggvispet, lite i taget. Fyll pavlovan med vaniljkrämen och dekorera med färska bär.
Med varma hälsningar
Peter
,
Hej.
Kul om du berättade till hur många maräng bottnar receptet är på.
TackMvhKent
Hej,
Det går såklart att göra fler bottnar om så önskas, men jag föredrar en bastant Pavlova med endast en botten fylld med all vaniljkräm 😊 Krämen är dessutom ganska lös och skulle lätt rinna ut mellan flera bottnar.
Mvh
Peter