Har velat göra en chokladpaj länge och har nog aldrig insett att det är plättlätt! Den här pajen har sin grund i en chokladganache som är smaksatt med den goda gräddlikören Baileys. Pajen är dekorerad med lite Schweizisk maräng som jag hade över från ett annat bakverk, men går utmärkt att dekorera med vispad grädde eller goda bär och frukter.
Chokladpaj med Baileys
MÖRDEG
2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 dl florsocker (30 g)
2 msk kakao
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)
CHOKLADGANACHE
200 g mjölkchoklad 35%
1 dl ekologisk vispgrädde (100 g)
1 dl gräddlikör, ex. Baileys (100g)
1. MÖRDEG: Värm ugnen till 200 grader under- och övervärme.
2. Blanda vetemjöl, florsocker och kakao i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg. Platta till och plasta in. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
3. Kavla ut degen och klä en pajform (á 20-24 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel. Klä pajytan med bakplåtspapper och häll i torkade ärtor för att få raka kanter.
4. Ställ formen på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut pajen och lyft bort bakplåtspapperet med ärtorna och låt gräddas i 5-10 minuter till eller tills bottnen är gyllenbrun. Låt svalna.
5. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden och gräddlikören i en kastrull, undvik kokpunkten. Häll gräddblandningen över chokladen. Låt stå i någon minut. Blanda samman så chokladen smälter och ganachen är len. Häll ganachen i pajskalet. Låt stelna i rumstemperatur.
6. Dekorera på valfritt sätt.
Med varma hälsningar
Peter