[ Samarbete med Smakbox och Lindt ]
Den här Chokladmoussebakelsen kommer jag servera imorgon på mitt födelsedagsfika. Det här med att fylla år 2 dagar före julafton har sina för- och nackdelar. En av fördelarna är att man kan brassa på med massor av sötsaker, det är ju ändå juletid. Att jag därmed fått möjligheten att baka med choklad från Lindt gör det hela ännu bättre! Tänk er denna bakelse som börjar med en seg chokladbotten följt av en lätt och fluffig chokladmousse som smakar mint och toppad med en god chokladganache med hintar av salt. Toppen av verket är också såklart Lindts fantastiska Lindor-praliner, med smak av mint. Fantastisk choklad och en fantastisk bakelse.
TIPS: använd rumstempererade ägg och grädde för att lättare få ihop moussen. Är temperaturskillnaden för stor mellan äggsmeten och chokladen kan chokladen stelna för fort innan moussen är färdig.
Chokladmoussebakelse med mint
9-12 bakelser
CHOKLADBOTTEN
100 g smör
3 dl strösocker (300 g)
1/2 dl kakao (20 g)
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)
1 stor nypa flingsalt
2 msk starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
CHOKLADMOUSSE MED MINT
2 ekologiska äggulor
1 dl florsocker (60 g)
100 g Lindt Excellence Intense Mint
2 tsk ekologiskt vaniljextrakt
3 dl ekologisk vispgrädde (300 g)
CHOKLADGANACHE MED HAVSSALT
100 g Lindt Excellence Seasalt
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
guldpärlor
Lindt Lindor Mjölkchoklad Mint
guldpulver
1. Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme.
2. CHOKLADBOTTEN: Smält smöret i en kastrull. Rör ner strösocker, kakao, ägg, vetemjöl, flingsalt, kaffe och vaniljsocker.
3. Klä en bakform á 20×30 cm med bakplåtspapper och fyll med smet. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.
4. CHOKLADMOUSSE. Vispa äggulorna fluffigt tillsammans med florsockret. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna. Vispa upp grädden fluffigt.
5. Vänd ner den smälta chokladen i äggvispet. Tillsätt vaniljextraktet. Vänd ner lite av grädden i taget i moussen. Häll moussen på den avsvalnade bottnen i formen. Jämna till och ställ i frysen 1 timme.
6. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och slå grädden över chokladen. Rör till en slät kräm. Låt svalna. Häll chokladganachen på moussen och ställ åter igen i frysen under natten.
7. Skär upp bakverket till lagom stora bakelser. Dekorerar med guldpärlor och Lindt Lindor som du pudrar med guldpulver. Ställ in bakelserna i kylen och låt tina upp långsamt 30 minuter innan servering.
Med varma hälsningar
Peter