Några Chokladcupcakes med vitchokladfrosting och salt kolasås, toppade med halverade Toffifee, från min födelsedag! De blev sååå goda, framförallt kolasåsen tillsammans med de saftiga chokladmuffinsen!
Chokladcupcakes med salt kolasås
12 cupcakes
CHOKLADMUFFINS
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)
1 dl kakao (40 g)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 stor nypa flingsalt
2 ekologiska ägg
1 dl strösocker (100 g)
1 dl farinsocker (80 g)
1 dl matolja (80 g)
2 tsk vaniljpulver
1 dl gräddfil (100 g)
50 g chokladknappar
FROSTING
300 g färskost
300 g vit choklad
SALT KOLASÅS
3/4 dl glykossirap (105 g)
1 dl strösocker (100 g)
1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde (250 g)
1 tsk flingsalt
1. Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
2. CHOKLADMUFFINS: Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och flingsalt i en skål.
3. Vispa ägg, strösocker, farinsocker, matolja och vaniljpulver fluffigt i en skål.
4. Vänd ner hälften av äggsmeten och hälften av gräddfilen i mjölblandningen. Tillsätt resten. Rör ner chokladknapparna.
5. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar. Fyll formarna till hälften med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i 19-21 minuter. Låt svalna.
7. FROSTING. Låt färskosten bli rumstempererad. Vispa upp färskosten. Smält den vita chokladen över vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten). Låt chokladen svalna. Vispa samman färskost och vit choklad.
8. SALT KOLASÅS. Blanda glykossirap, strösocker och vatten i en lagom stor kastrull. Låt smälta samman på hög värme, rör om då och då. När sockret smält, låt karamellen koka tills den blir gyllenbrun utan att röra. Värm under tiden upp vispgrädden. Tillsätt grädden i karamellen (det kan bubbla en del, var försiktig) och låt koka samman i 5 minuter på svag värme. Tillsätt flingsaltet. Låt svalna.
9. Spritsa frostingen på chokladmuffinsen, ringla på kolasås och avsluta med halverade Toffifee.
Med varma hälsningar
Peter