Dessa kladdiga chokladbullar blev en succé! Tänkte även testa att göra dem som ”sticka buns”, ni vet att man gräddar bullarna så att de växer ihop och blir som ett brytbröd? För att sen dekorera med en god glasyr. Dock gjorde jag en kaffeglasyr som jag sen valde att utesluta för att… well, det såg inte så aptitligt ut helt enkelt, så jag nöjde mig med florsocker istället. Det går även att baka ut bullarna som vanliga bullar på en plåt, om man inte vill att de ska växa ihop.
Chokladbullar
36-40 bullar
Fördeg
5 dl ekologisk mjölk 3% (500 g)
50 g röd jäst
2 dl strösocker (200 g)
1 msk hel kardemumma
8 dl vetemjöl special (480 g)
Efter första jäsningen
6-8 dl vetemjöl special (360-480 g)
1 ekologiskt ägg
1 tsk salt
250 g mjukt smör
Fyllning
300 g mjukt smör
150 g strösocker
2 msk kakao
100 g chokladknappar
1 ekologiskt ägg
1 nypa salt
florsocker att pudra över
1. FÖRDEG: Värm mjölken i en kastrull till 25-30 grader tillsammans med mortlad kardemumma.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk, strösocker och vetemjöl. Arbeta i maskin på låg hastighet i 10-15 minuter.
3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
4. Tillsätt mer mjöl lite i taget och salt. Arbeta till en smidig deg och tillsätt ägget och klicka i rumsvarmt smör.
5. FYLLNING: Blanda smör, strösocker och kakao i en skål. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred över fyllningen. Strö över chokladknapparna. Rulla ihop degen, dock inte för tajt. Skär rullen i 18-20 bitar. Lägg bullarna i en form klädd med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Placera bullarna i formen så det finns lite luftutrymme mellan bullarna. Låt jäsa 1 timme.
6. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Strö över några chokladknappar.
8. Grädda i ugnen i c:a 10-15 minuter. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker och bryt bort bullarna.
Med varma hälsningar
Peter