När jag började baka som mest intensivt, stod cupcakes högst på listan att baka! Jag tyckte det var så roligt att det gick att variera detta bakverk så mycket, både i smaker men också utseende! Sen finns det ju så mycket olika muffinsformar att välja på idag som höjer intrycket. Dessa klassiska chokladcupcakes är smaksatta med kaffe och går hem hos alla chokladälskare där ute.
Chocolate cupcakes – 12 st.
100 g rumsvarmt smör
135 g strösocker (1,5 dl)
2 ekologiska ägg
120 g vetemjöl (2 dl)
50 g kakao (1,25 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g standardmjölk (1 dl)
50 g kallt kaffe (0,5 dl)
Chokladfrosting
50 g mjukt smör
150 g färskost
180 g florsocker (3 dl)
1 krm vaniljpulver
40 g kakao (1 dl)
3 msk kallt kaffe
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker ljust och krämigt. Vispa ner ett ägg i taget.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop försiktigt.
4. Rör ner mjölk och kallt kaffe.
5. Fyll 12 st. muffinsformar ungefär hälften med smet (ha formarna gärna i en muffinsplåt för att ge stöd åt muffinsen).
6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
7. Rör samman alla ingredienserna till frostingen. Låt stå i kylskåpet 20 minuter.
8. Dekorera muffinsen med frostingen. Jag har även lagt en chokladdraperad kakaoböna på toppen.
Med varma hälsningar
Peter