Choklad. Behöver man säga mer? Kanske kombinera det med färska hallon och en liten hint av lakrits? Ni vet att jag har svårt att lämna lakrits utanför i mina recept, men det är för att älskar kombinationen av choklad och lakrits, där lakritsen får smyga sig fram i munnen efter en tugga. Lakritspulver är en fantastisk råvara som ALLA borde ha i sina hem, även om man inte tycker om lakrits…
Chocolate cake with raspberries
Chokladbotten
3 ekologiska ägg
120 g strösocker (1,25 dl)
45 g vetemjöl (0,75 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda vetemjölet och kakaon i en skål. Sikta vetemjölet och kakaon lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
Chocolate Cream cheese frosting med lakrits
50 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
20 g kakao (0,5 dl)
1 msk lakritspulver
180 g florsocker (3 dl)
0,5 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 50-60%
Gör så här
1. Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
2. Vispa smör ljust och fluffigt.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa krämigt. Vispa i kakaon, lakritspulvret och florsockret.
4. Tillsätt salt och den smälta chokladen. Vispa fluffigt.
Sätta ihop tårtan
1 sats smörkräm (Recept hittar du HÄR!)
20 g kakao (0,5 dl)
300 g färska hallon
Gör så här
1. Dela bottnen i fyra delar. Bred ett lager chokladfrosting på de tre första bottnarna med halverade hallon emellan. Avsluta med det fjärde lagret.
2. Gör smörkrämen enligt grundreceptet och tillsätt kakaon. Klä in tårtan med smörkräm och spritsa en lodrät rad med klickar längs med sidan. Använd en spatel och bre ut klickarna lätt och spritsa en ny lodrät rad.
3. Dekorera med färska hallon!
Med varma hälsningar
Peter
internationella lakritsdagen – Peter bakar
[…] chocolate cake with raspberries […]