Allergier blir allt vanligare i vårt samhälle. Jag har tidigare bakat en glutenfri tårta här på Peter bakar, och lägger nu till en ny sorts tårta i samlingen: en äggfri tårta! Hur många har känt sig begränsade när det kommer till att baka äggfritt? Jag kan själv räcka upp handen och trodde att det i stort sett var omöjligt att baka äggfritt. Men det är enklare än vad man kan tro! Här delar jag med mig av en helt äggfri tårta, fylld med en hallonsylt med lite anis i och ett ”chokladfluff”. Tårtan är täckt med grädde och klädd med en marmorerad sockerpasta, samt dekorerad med färska hallon och sockerpasta.
Burgundy marbled cake – egg free
Äggfri tårtbotten
240 g vetemjöl (4 dl)
300 g strösocker (3 dl)
3 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 nypa salt
50 g smör
250 g standardmjölk, fungerar även med vatten (2,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 180 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret och häll i vätskan för att få ner temperaturen.
3. Häll vätskan i mjölblandningen och blanda väl.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
Hallonsylt
Receptet på min hallonsylt hittar du HÄR!
Chokladfluff
300 g ekologisk vispgrädde (3 dl)
100 g mörk choklad (70%)
Gör så här
1. Vispa grädden fluffigt.
2. Smält 70 g av chokladen över vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten). Låt svalna något. Hacka resterande 30 gram grovt.
3. Vänd ner den smälta chokladen i grädden lite i taget. Tillsätt den hackade chokladen.
Sätta ihop tårtan
500 g ekologisk vispgrädde (5 dl)
500 g sockerpasta eller vit marsipan
vinröd färgpasta (Burgundy)
100 g färska hallon
Gör så här
1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Bred ett lager hallonsylt på första lagret. Bred ett lager chokladfluff på sylten. Upprepa på andra lagret och avsluta med sista lagret botten.
3. Vispa grädden fluffigt och klä in tårtan.
4. Knåda sockerpastan eller marsipanen och marmorera den med färgpastan. Kavla ut marsipanen och täck tårtan.
5. Dekorera med färska hallon och ”stenar” av sockerpastan/marsipanen.
Med varma hälsningar
Peter