Förra året fick jag äran att baka bröllopstårtor till två bröllop! Det är verkligen en ära att ett bröllopspar ger en möjligheten att skapa något till deras speciella dag. Den här tårtan bakade jag till ett junibröllop, en tårta med luftiga ljusa bottnar, fylld med jordgubbsmousse och en härlig flädermousse. Tårtan är klädd med marängsmörkräm och dekorerad med färska blommor.
Här har jag ordnat med ett recept så man ska kunna baka en enkel tårta av våningstårtan. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag gjorde att göra den!
Bröllopstårta med jordgubbar och fläder
TÅRTBOTTEN
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker (150 g)
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)
JORDGUBBSMOUSSE
250 g tinade frysta jordgubbar
3/4 dl strösocker (75 g)
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 st gelatinblad
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
FLÄDERMOUSSE
3 st gelatinblad
1 dl koncentrerad flädersaft
2 ekologiska äggulor
1/2 dl strösocker (50 g)
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
MARÄNGSMÖRKRÄM
5 ekologiska äggvitor (180 g)
3 dl strösocker (300 g)
300 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljextrakt
2 msk standardmjölk
1. TÅRTBOTTEN: Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel och dela i tre delar.
6. JORDGUBBSMOUSSE: Värm upp jordgubbarna tillsammans med strösockret och vaniljpulvret. Mixa till en slät puré med stavmixer. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet och låt smälta ner i den varma jordgubbspurén. Låt svalna i rumstemperatur.
7. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lite av grädden i taget till jordgubbspurén. Blanda samman jordgubbspurén med resterande grädde.
8. FLÄDERMOUSSE: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och smält i en kastrull tillsammans med 2 msk av flädersaften. Låt svalna medan du vispar äggulor och strösocker ljust och fluffigt. Tillsätt gelatinet och 1/2 dl av flädersaften. Vispa grädden fluffigt och vänd ner lite i taget i flädermoussen. Smaka av med mer flädersaft.
9. Klä en bakform med löstagbar kant (á 24 cm) med plastfolie. Lägg i ett lager botten och fyll med jordgubbsmoussen. Lägg på det andra lagret botten och fyll med flädermoussen. Avsluta med sista lagret botten. Klä in ytan med plastfolie och låt stå i frysen under natten.
10. MARÄNGSMÖRKRÄM. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret i en rostfri skål eller bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan, när blandningen är c:a 50 grader.
11. Koppla skålen till en köksassistent och vispa marängen kall (c:a 5-10 minuter).
12. Klicka i smöret i omgångar och vispa ytterligare 3 minuter tills krämen gått ihop. Tillsätt vaniljextrakt och mjölk. Sänk hastigheten för att bli av med luftbubblor.
13. Ta upp tårtan från frysen, ta bort plastfolien. Klä in tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm – crumb layer. Fyll en spritspåse med valfri tyll med marängsmörkräm och spritsa tårtan i ett valfritt mönster eller bred på ett tjockare lager för en jämn yta. Låt stå i kylen 2-3 timmar innan servering eller en stund i rumstemperatur så tårtan tinar.
Med varma hälsningar
Peter
Hur gör du själva våningsdelen?
Går det att sätta våningarna på varandra eller har du ”pinar” som håller upp den översta våningen?
Hej Malin,
Ursäkta det sena svaret! I bottenvåningen har jag satt dit sugrör i mitten som håller upp en tårtbricka som den övre tårtan står på. På så sätt blir tårtan stabil, annars blir det för tungt för den nedre tårtan 🙂
Hälsningar
Peter
Hej Peter, jag tycker jättemycket om dina recept. Jag har gjort marängsmörkräm flera gånger och det brukar gå okej, men oftast står det i recept att man ska värma till 60-65 grader. I ditt recept står det 50 grader – jag undrar om det påverkar på något sätt eller att det inte spelar någon roll?
Hej Kristina!
Ursäkta det sena svaret! Tack för att du gillar recepten. Du har rätt, det ska stå 60 grader, felskrivningsnisse har varit framme 🤭
Mvh
Peter