Veckans blåbärsplock fick ju självklart resultera i några portionspajer! Mina blåbärspajer innehåller skal från lime, vilket gör de extra fräscha! Smuldegen innehåller dessutom stött kardemumma, vilket är en väldigt god smakkombination till blåbär. Det må lukta kanelbullar i köket, men resultatet är långt ifrån sötebröd! Jag hade såklart hoppats på att jag hade haft ett paket med vaniljglass i frysen, men icke då… så det fick bli vispgrädde!
Blåbärspaj
Fyllning
½ l färska blåbär
½ dl strösocker
skal från 2 lime
1 msk maizena
Smuldeg
50 g kallt smör
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 dl havregryn
1 tsk mortlad kardemumma
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Blanda ingredienserna till fyllningen och fyll fyra små pajformar.
3. Gör smuldegen genom att blanda alla torra ingredienser och tillsätt smöret. Nyp ihop till en smulig deg och strö över småpajerna.
4. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills ytan blir gyllenbrun.
5. Servera till vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde!
Med varma hälsningar
Peter