Ibland fyller små individer år, och det kommer önskemål om tårtor i olika teman. Här är temat ”Hav” representerat med en blåfärgad marsipan med ytterligare blå marmorering. Genom att knåda in den blåa färgen helt och sedan tillsätta lite till som marmoreras får man denna effekten, där min tanke var att marmoreringen skulle illustrera de färgskiftningar man kan se i ett hav ovanifrån. Marmoreringen kan även tolkas som vågor i havet där sockerfigurerna simmar omkring i. Det är alltid nyttigt att utveckla sina skapande förmågor. Sockerfigurer är något jag gör ytterst sällan och jag lär mig varje gång något nytt om hur sockerpasta (i detta fallet) fungerar och samarbetar. Två valar och en bläckfisk fick pryda tårtan. Samtidigt som jag vill lyfta fram temat på tårtan, vill jag ändå hålla tårtan stilren och enkel. Jag kan tycka det är otroligt maffigt med figurtårtor och massor av detaljer, men det är inte min estetik. Jag gillar klassiskt och stilrent och det är det fokuset jag kommer fortsätta att ha på mina tårtor och bakverk.
Tårtan är fylld med en hemgjord jordgubbssylt och vaniljkräm och täckt med grädde.
Blue Marbled Blue Ocean cake
Tårtbotten
4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
90 g vetemjöl (1,5 dl)
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.
Jordgubbssylt
250 g frysta jordgubbar
150 g syltsocker
Gör så här
1. Tina upp jordgubbarna.
2. Häll jordgubbar och syltsocker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i c:a 1o minuter.
3. Häll upp i en ren och destillerad burk. Låt svalna.
Vaniljkräm
250 g ekologisk standardmjölk (2,5 dl)
1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor (52 g)
68 g strösocker (0,75 dl)
15 g maizena (0,25 dl)
20 g mjukt smör
Gör så här
1. Koka upp mjölken med frön och stång från vaniljstång.
2. Separera äggulorna till en skål. Blanda strösocker och maizena för att separera eventuella klumpar i maizenan. Blanda maizenasockret med äggulorna.
3. Tillsätt 1/4 av den varma mjölken till äggulorna och vispa snabbt så allt löser sig. Plocka ur vaniljstängerna från mjölken och tillsätt äggblandningen i mjölken och vispa.
4. Höj värmen på spisen och låt blandningen sjuda under konstant omröring (använd en ballongvisp så du kommer åt bottenkanterna på kastrullen) tills krämen tjocknat och maizenan är utarbetad.
5. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Vispa till en blank kräm. Sila krämen till en skål. Plasta krämen så plastfolien är i kontakt med ytan (detta för att undvika ett ”skinn” som kan bildas). Låt stå i kylskåp tills krämen är kall.
Sätta ihop tårtan
500 g ekologisk vispgrädde (5 dl)
500 g vit marsipan
blå färgpasta (Royal Blue)
sockerfigurer
Gör så här
1. Vispa grädden fluffigt.
2. Dela tårtbottnen i tre delar. Bred jordgubbssylt på det första lagret. Blanda ut lite av vaniljkrämen med lite av grädden och bred ovanpå sylten. Lägg på ett andra lager botten och bred på vaniljkrämen. Avsluta med sista lagret botten.
3. Klä in tårtan med vispgrädde.
4. Färga marsipanen blå och tillsätt lite extra och marmorera marsipanen. Dekorera med sockerfigurer.
Med varma hälsningar
Peter