Jag och min sambo var ut till skogen häromdagen för att plocka blåbär – då jag efter en promenad hade rekat var det skulle finnas stora fina bär i mängder! Såklart hittade jag inte tillbaka till stället, MEN vi hittade däremot ett annat ställe med lika mycket bär. Det var en sån där dag när det hade regnat och blåst hela dagen, men på eftermiddagen öppnade sig himlen och solen lyste varmt. I skogen var det som att alla människor i området vågade sig ut en stund i solskenet då vi mötte flera som var ute efter samma sak som vi – BLÅBÄR. Av vår fångst blev det en härlig Blåbärspaj med Knaprig smuldeg och hemkokt Vaniljsås. Nu smakar det sommar!
Blåbärspaj med vaniljsås
1 paj/16 bitar
FYLLNING
1 dl strösocker (100 g)
1 tsk vaniljsocker
2 msk majsstärkelse
1 liter blåbär
KNAPRIG SMULDEG
1 dl strösocker (100 g)
1 dl kokosflingor (35 g)
1 1/2 dl havregryn (52 g)
3 dl vetemjöl
250 g kallt smör
50 kallt smör att hyvla över pajen
VANILJSÅS
1 liten kanna/1/2 liter
1 dl strösocker (100 g)
4 ekologiska äggulor (72 g)
2 dl ekologisk standarsmjölk 3% (200 g)
2 dl ekologisk vispgrädde (200 g)
1 ekologisk vaniljstång
1. Värm ugnen till 200 grader, över- och undervärme.
2. FYLLNING: Blanda alla torra ingredienser och vänd ner blåbären utan att mosa bären. Häll blåbärsblandningen i en pajform (á 22-24 cm i diameter).
3. KNAPRIG SMULDEG: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen. Nyp ihop smöret med mjölblandningen. Lägg smuldegen på blåbären i pajformen. Hyvla 50 g smör över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.
4. VANILJSÅS: Vispa äggulor med strösocker fluffigt. Värm under tiden mjölk och vispgrädde i en kastrull tillsammans med urskrapade frön från vaniljstången. Låt stången sjuda med. Slå den varma gräddmjölken på äggulorna under vispning. Häll tillbaka gräddmjölken till kastrullen och låt sjuda på medelhög värme under konstant omrörning. När såsen tjocknat ställer du kastrullen i kallt vatten för att kyla ner såsen. Servera vaniljsåsen tillsammans med blåbärspajen.
Med varma hälsningar
Peter