[ Samarbete med Dansukker ]
September har dragit med sig kyliga vindar och det börjar kännas som höst ute! Utomhus ändrar löven sakta sin färg och äpplena är just nu som godast. Varför inte ta vara på äpplena i en god och saftig Äppelkaka med smak av kanel? Med det klibbiga Farinsockret från Dansukker får kakan dessutom en liten kolaton som gifter sig perfekt med äpplena. Pudra lite florsocker på toppen, eller servera till en god vaniljsås. Den här kakan gick verkligen åt här hemma!
Äppelkaka
1 kaka/12 bitar
150 g smör
2 dl Dansukker Brun Farin (150 g)
3 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1/2 dl ekologisk mjölk (50 g)
3 tsk malen kanel
2 msk Dansukker Strösocker
3-4 äpplen
Dansukker Florsocker att strö över kakan
1. Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
2. Vispa smör och Brun Farin krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, Vaniljsocker, flingsalt och 1 tsk malen kanel i en skål. Vänd ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten tillsammans med mjölken. Riv ett av äpplena grovt på ett rivjärn. Vänd ner det rivna äpplet i smeten.
3. Klä botten av en form, med löstagbar kant (á 24 cm i diameter), med bakplåtspapper. Fyll formen med smeten.
4. Kärna ur resterande äpplen och skiva i lagom stora klyftor, lägg dem i en skål. Blanda 2 msk Strösocker med 2 tsk kanel och strö över äppelklyftorna. Tryck ner äppelklyftorna i ett fint mönster i smeten. Strö över överblivet kanelsocker över kakan.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 35 minuter. Låt svalna.
6. Pudra över florsocker och servera.
Med varma hälsningar
Peter