white chocolate and raspberry cake

DSC_0634

Jag har länge haft en idé om en tårta med smak av vit choklad och hallon. En idé som jag hade tänkt ta med mig till Nyhetsmorgon, men det slutade med att jag gjorde min Autumn cake istället. Tanken var dessutom att jag skulle göra en hög tårta, men den här gången fick det bli en liten (orkar inte äta upp en hög tårta för egen mun). Jag tänkte även klä in tårtan med en vit chokladganache med spritsade volanger och toppad med massor av färska bär! Dessutom dekorerade jag med fina maränger som jag gjort utav min Schweiziska maräng! Tårtan ser ut (och är) väldigt fräsch trots den höga sockerhalten i bakverket! OBS: den vita chokladkrämen kan man göra halv sats av om man tänkt göra en liten tårta (detsamma gäller halloncurden). Vill man däremot göra en hög tårta med flera lager? Dubbla receptet för tårtbotten till två formar.

White chocolate and raspberry cake

Tårtbotten

2 ekologiska ägg
68 g strösocker (0,75 dl)
45 g vetemjöl (0,75 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta mjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en bakform med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formen med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Raspberry curd

Receptet på halloncurden hittar du HÄR.

White chocolate cream

300 g ekologisk standardmjölk (3 dl)
1 krm vaniljpulver
1 msk maizena
1 msk strösocker
2 ekologiska äggulor (36 g)
100 g finhackad vit choklad

Gör så här

1. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljpulver.
2. Blanda maizena och strösocker i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa ljust och fluffigt.
3. Häll i lite i taget av mjölken i äggblandningen under omröring och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt blandningen sjuda och tjockna.
4. Tag kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör till en jämn kräm så all choklad smält. Häll upp i en skål och täck ytan med plastfolie för att undvika att ett skinn bildas. Låt svalna. Häll upp i en destillerad burk. Krämen håller sig c:a en vecka i kylskåp.

White chocolate ganache

300 g ekologisk vispgrädde (3 dl)
500 g finhackad vit choklad

Gör så här

1. Lägg chokladen i en mikrotålig skål/bunke och häll i grädden. Mikra skålen på full värme i 1 minut. Ta ut och rör runt i skålen med en slickepott och mikra igen 1 minut. Upprepa men med lägre tid i mikron per omgång tills chokladen smält och blandningen är jämn. Låt stå i rumstemperatur till den stelnar något. Stelnar den för mycket kan du värma om den igen kort i mikron.

Sätta ihop tårtan

massor av färska bär som physalis, jordgubbar och hallon
maränger
färsk citronmeliss

Gör så här

1. Dela botten i tre delar.
2. Spritsa en ring med chokladganache runt den första bottnen och fyll ringen med halloncurd. Upprepa med andra lagret och fyll ringen med vit chokladkräm. Lägg på det sista lagret.
3. Klä in tårtan med chokladganache och försök få så jämna kanter och topp som möjligt, använd en palett eller spatel. Fyll en spritspåse, med valfri tyll, och spritsa ett mönster runt tårtan. Jag använder en volangtyll 118 från Sweetly Does It.
4. Jämna till toppens kanter med en palett eller spatel.
5. Dekorera med massor av bär, maränger och citronmeliss!
6.Fika på!

DSC_0635

DSC_0636

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments

  1. Kamilla

    Jättefin tårta och tydliga instruktioner, tack! Undrar över de stora flaken du dekorerar med, är det också maräng?

    • Hej Linda!
      Absolut! Vänta med att garnera med bären till dagen den ska serveras så bären (och ev. citronmelissen) håller sig fräscha!
      Hälsningar
      Peter

  2. Lena

    Hej Peter.
    Vilken strlk på form har du använt?
    Är det ganachen du spritsat tårtan med eller krämen?
    Tänkte prova göra den då den ser och låter fantastiskt god.
    Med vänlig hälsning, Lena

  3. Emelie

    Hej Peter! Har följt din resa i Hela Sverige bakar och jag vill berömma dig för dina kunskaper och din härliga energi. Superhärlig blogg med fantastiska bilder och spännande recept! Det här är verkligen tummen upp! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.