syrlig gräddbakelse

DSC_0328

Denna syrliga glutenfria gräddbakelse ställde jag upp med i första avsnittet av Hela Sverige bakar! Bakelsen har jag tagit fram då jag älskar att dekorera och testa nya smaker. Jag har alltid gillar kombinationen av citron och ingefära som är återkommande smaker under förkylningskurer, vilket jag är van vid via mitt yrke som förskollärare. Physalis har jag alltid gillat att äta och funderade på hur jag skulle kunna få in det i mina bakverk på annat vis än endast dekoration. Jag gillar att testa något nytt som kanske inte är vanliga traditionella smaker i bakverk.

Bakelsen fick mycket god kritik av Johan Sörberg i avsnittet, främst att jag lyckats använda physalisen till något annat än dekoration!

I programmet dekorerade jag bakelserna med physalis, men här hemma i efterhand har jag dekorerat bakelserna med färska hallon. Tydligen är det inte säsong för physalis året runt… Note to self!

Syrlig gräddbakelse – 6-9 st.

Tårtbotten

4 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk flingsalt
skal från en ekologisk citron
1 msk vatten

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
3. Blanda potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver och flingsalt i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Riv skalet från citronen ner i äggsmeten och tillsätt vattnet och vänd samman smeten.
5. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och bred smeten över papperet.
6. Grädda bottnen i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
7. Vänd upp bottnen på ett bakplåtspapper, dra loss bakplåtspapperet från bottnen och låt svalna under handduk.

Lemon ginger curd

3 ekologiska citroner
2 dl strösocker
15 g färsk ingefära
25 g smör
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 äggulor

Gör så här

1. Riv skalet från citronerna i en kastrull och pressa saften från två av dem. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn ner i kastrullen. Värm upp citronsaften tillsammans med strösocker och smör så sockret löser sig. Sila saften.
2. Pressa saften från den tredje citronen i en skål och blanda ut maizenan. Vispa ner i citronsaften tillsammans med ägget och äggulorna.
3. Värm upp under omröring tills saften tjocknat till en kräm. Tag av från plattan och häll upp på en flat tallrik och låt svalna. Klä in ytan med plastfolie.

Physalischutney

150 g physalis
150 g syltsocker

Gör så här

1. Dela physalisen på mitten och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker. Värm upp och låt koka ihop till en sylt under c:a 10 minuter. Blandningen tjocknar något.
2. Häll upp sylten i en skål och klä in ytan med plastfolie. Låt svalna i kylskåp.

Sätta ihop bakelsen

4 dl vispgrädde
50 g physalis eller färska hallon
några blad/kvistar färsk citronmeliss

Gör så här

1. Stansa ut 18 bottnar (om möjligt) av tårtbottnen med en rund stans (5 cm i diameter).
2. Bre ett laget physalischutney på det första lagret. Lägg på andra lagret och bre ett lager lemon ginger curd. Lägg på det tredje lagret botten och tryck till en aning så bottnarna sitter ihop.
3. Vispa grädden. Bred ett tunt lager grädde runt varje bakelse och på toppen.
4. Fyll en sprits med valfri tyll och spritsa ett fint mönster på sidorna. Gör små spritsdekorationer i en cirkel på bakelsen.
5. Placera 1-3 physalisfrukter eller hallon på toppen tillsammans med 2-3 blad färsk citronmeliss.

DSC_0331

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.