strawberry passion cake

DSC_0783

En tårta fylld med jordgubbssmaker! Gillar man jordgubbar är detta en tårta för dig, en riktig sommartårta. Fyllningen består av en jordgubbskompott med grönpeppar, samt en jordgubbsgrädde. Tårtan är täckt med en marängsmörkräm med smak av jordgubbar och dekorerad med en lös chokladganache och färska jordgubbar och ev. maränger, samt lite mynta.

Strawberry passion cake

Tårtbotten

2 ekologiska ägg
67,5 g strösocker (0,75 dl)
45 g vetemjöl (0,75 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en bakform med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formen med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Jordgubbskompott med grönpeppar

250 g frysta jordgubbar
100 g syltsocker
20 grönpepparkorn

Gör så här

1. Koka upp jordgubbarna tillsammans med syltsocker och mortlade grönpepparkorn. Låt koka i c:a 5-10 minuter.
2. Häll upp i en destillerad burk och låt svalna. Kompotten håller sig i kylskåp i c:a 2 veckor.

Jordgubbsgrädde

300 g ekologisk vispgrädde (3 dl)
100 g mixade färska jordgubbar

Marängsmörkräm

Recept på marängsmörkräm hittar du HÄR!

50 g färska jordgubbar
röd pastafärg

Gör så här

1. Gör marängsmörkrämen enligt receptet.
2. Mixa jordgubbarna till en puré. Sila purén. Blanda i purén i marängsmörkrämen tillsammans med röd pastafärg.

Chokladganache

150 g ekologisk vispgrädde (1,5 dl)
100 g finhackad mörk kvalitetschoklad 50-60 %

Gör så här

1. Lägg chokladen i en skål/bunke. Värm upp grädden i en kastrull (den får inte koka). Slå grädden på chokladen och låt stå en stund. Rör med en ballongvisp i mitten av blandningen och rör tills ganachen är slät. Låt stå i rumstemperatur så den svalnar något innan du häller den på tårtan.

Sätta ihop tårtan

200 g färska jordgubbar

Gör så här

1. Dela bottnen i fyra delar. Bred ett lager jordgubbsgrädde på första lagret. Lägg på andra lagret och bred över jordgubbskompott. Lägg på ett tredje lager och bred över ytterligare ett lager jordgubbsgrädde och avsluta med det fjärde lagret.
2. Klä in tårtan med marängsmörkrämen.
3. Häll över chokladganachen och bred den över tårtan så det rinner ner lite på sidorna.
4. Dekorera med halverade färska jordgubbar!

DSC_0780

DSC_0779

DSC_0782

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.