salted caramel bisquits

DSC_0544

En god och udda version av biskvier. Den salta kolan sätter en egen ton på denna kondisbit och gör den intressant när det salta möter det söta. Den här varianten är försvinnande god!

Biskvibottnar – 40 st.

2 ekologiska äggvitor
300 g mandelmassa
135 g strösocker (1,5 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Mixa mandelmassan tillsammans med strösockret i en matberedare. Tillsätt en äggvita i taget och mixa till en smidig smet.
3. Spritsa 5 cm stora cirklar på bakplåtspapper.
4. Grädda mitten av ugnen i 20-25 minuter.
5. Låt svalna.

Salty Caramel Buttercream

1 dl vatten
240 g strösocker (2,75 dl)
1 tsk glykos eller honung
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver
200 g hackad mörk choklad 50%
1 tsk flingsalt
300 g mjukt smör

400 g hackad mörk choklad 50% till doppning
flingsalt till dekor

Gör så här

1. Koka upp vatten, socker och glykos eller honung i en kastrull tills sockret löst sig. Låt sedan sockerlösningen koka tills den fått en gyllenbrun färg. Ta kastrullen från plattan.
2. Tillsätt vispgrädden och vaniljextraktet när sockerlösningen slutat bubbla (var försiktig, blandningen bubblar till när grädden tillsätts), rör tills allt blandats.
3. Häll såsen över hackad choklad i en värmetålig köksmaskinsskål (jag använder min rostfria Kitchen Aid-skål så jag kan koppla skålen till maskinen när den vispar). Låt blandningen stå en stund så chokladen smälter. Koppla ihop skålen till en köksmaskin och vispa tills blandningen är sval. Tillsätt flingsalt.
4. Klicka i smör lite i taget och vispa smörkrämen 5-7 minuter tills den är slät och fluffig.
5. Ställ in i kylen en stund så den hårdnar till en aning.
6. Bre smörkrämen på biskvibottnarna och ställ in i kylen en halvtimme innan de doppas i choklad.
7. Smält chokladen över vattenbad.
8. Doppa biskvierna i chokladen genom att spetsa dem på en knivsspets och doppa i chokladen. Strö över lite flingsalt. Låt stelna.

DSC_0543

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.