sachertorte

DSC_0668

Varje år innan jul åker jag och min familj till Taxinge slotts julmarknad, som är en av de största julmarknaderna i Sverige! Jag älskar julen och den mysiga stämningen som uppstår av att gå runt och titta på olika kreationer av återkommande hantverkare. Jultomtar i alla dess former och material, krimskrams och fantastiska inredningsvrår. Jag hittar alltid något vackert att köpa, vilket oftast brukar vara något inom inredning, bakning eller ätbart (vad är en julmarknad utan julgodis liksom?).

Men huvudattraktionen marknaden är självklart den fantastiska kakbuffén i Taxinges underbara kakslott! Med över 60 sorter av bakverk, inkluderande sötebröd, tårtor, småkakor, bakelser och mjuka kakor med mera, är det alltid svårt att välja vad man ska fika på. Jag och min syster Eleonor brukar dock beställa tillsammans och välja olika bakverk för att kunna ta del av så många smaker som möjligt! Men, en svaghet jag har är den klassiska Sachertårtan som alltid finns representerad och är så otroligt chokladig och mäktig att jag måste välja den i stort sett varje år. En anledning är såklart att Eleonor alltid väljer de fräscha och moderna tårtorna, därför måste jag välja något mäktigt och klassiskt! Jag har länge försökt mig på att göra mig egen sachertårta men aldrig hittat ett recept jag är nöjd med. Här har jag däremot uppnått de kompakta och saftiga bottnarna tillsammans med en mäktig chokladganache. Sachertårtan består i vanliga fall av två bottnar med ett lager aprikossylt/marmelad emellan, men för att göra tårtan på mitt egna lilla vis har jag såklart gjort den hög med flera lager. Skarpa kanter och klassisk dekor av grädde och färska fikon. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag!

Sachertorte

Tårtbotten

4 ekologiska ägg
180 g strösocker (2 dl)
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
90 g vetemjöl (1,5 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
50 g smör
150 g hackad mörk kvalitetschoklad 50-60%

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker, vaniljpulver och salt ljust och pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Vänd ner blandningen i tårtsmeten.
5. Klä botten på två bakformar med löstagbar kant (á 18 cm) och fyll formarna med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Aprikosfyllning

4 msk aprikossylt eller aprikosmarmelad

Gör så här

1. Värm sylten/marmeladen i en kastrull på svag värme. Låt svalna något.

Chokladganache

300 g ekologisk vispgrädde (3 dl)
400 g mörk finhackad choklad 50-60 %

Gör så här

Alt. 1: Lägg chokladen i en mikrotålig skål/bunke och häll i grädden. Mikra skålen på full värme i 1 minut. Ta ut och rör runt i skålen med en slickepott och mikra igen 1 minut. Upprepa men med lägre tid i mikron per omgång tills chokladen smält och blandningen är jämn. Låt stå i rumstemperatur till den stelnar något. Stelnar den för mycket kan du värma om den igen kort i mikron.
Alt. 2: Lägg chokladen i en skål/bunke. Värm upp grädden i en kastrull (den får inte koka). Slå grädden på chokladen och låt stå en stund. Rör med en ballongvisp i mitten av blandningen och rör tills ganachen är slät. Låt stå i rumstemperatur så den tjocknar något innan du klär in tårtan.

Sätta ihop tårtan

200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
2 färska fikon
ev. chokladdekor

Gör så här

1. Dela bottnarna på hälften. Bred ett tunt lager aprikossylt/marmelad på tre av lagren. Avsluta med det fjärde lagret botten.
2. Klä in tårtan med chokladganache, använd en palett eller spatel. Försök få raka och jämna sidor och topp.
3. Vispa grädden fluffigt. Spritsa grädden runt toppen (jag har använt en rostyll och spritsat 8 st. gräddtoppar). Dela fikonen i åttondelar. Lägg en fikonklyfta på varje gräddtopp. Dekorera ev. med chokladdekor (jag använde mig av pelargonblommor istället).
4. Bjud upp till fika!

DSC_0671

DSC_0674

DSC_0669

Med varma hälsningar

Peter

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.