rosiga morotsbullar med rödbeta

morotsbullarFoto: TV4

Mitt bidrag i femte avsnittet av Hela Sverige bakar, med temat bröd. Jag är personligen varken intresserad av att baka bröd eller att äta bröd, så detta blev en utmaning för mig. Med om jag ska baka ett bröd vill jag ville lyfta fram ett bröd som jag gillar, nämligen ett rotfruktsbröd. Brödet blir väldigt saftigt med en hård skorpa. På skorpan finns lite flingsalt som förhöjer smakerna.

Rosiga morotsbullar med rödbeta

5 dl  vatten
0,5 dl  olivolja
25 g  jäst
600-720 g  vetemjöl special (10-12 dl)
150 g  durumvetemjöl (2,3 dl)
20 g  flingsalt
150 g  morot
100 g  rödbeta

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft. Ställ en plåt i nedre delen av ugnen.
2. Värm vattnet tills det är fingervarmt (37 grader).
3. Smula jästen i en rostfri skål som kopplas till en köksmaskin med degkrok. Lös upp jästen med vattnet och olivoljan.
4. Tillsätt 400 g av vetemjölet och durumvetemjölet och starta maskinen. Låt gå i 5-10 minuter.
5. Skala under tiden morötterna och rödbetorna och riv fint på rivjärn.
6. Tillsätt 15 g av saltet (resten används till dekoration), morötterna, rödbetorna och ytterligare 200 g vetemjöl och låt maskinen arbeta 5 minuter till.
7. Strö mjöl över degen och plasta skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
8. Vänd upp degen på mjölat bakbord och knåda in resterande mer vetemjöl om nödvändigt. Arbeta degen ca 10 minuter för hand.
9. Dela degen i 12 delar (à 80-100 g). Forma varje del till en bulle som rullas ut till en fingerlång rulle. Snurra ihop rullen så den liknar en kanelbulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
10. Pensla bullarna med vatten och strö över lite flingsalt och pudra över lite mjöl. Klipp små veck längs med snurran med en sax.
11. Ställ in plåten i mitten av ugnen och släng en kopp med vatten på plåten i nedre delen av ugnen och stäng luckan.
12. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarnas innertemperatur är 98 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter.
13. Låt svalna på galler.

Med varma hälsningar

Peter

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.