raspberry and licorice cake

DSC_0558

En ny tappning av min hallon- och lakritstårta! Här har jag använt mig av vit marsipan som jag färgat med svart färgpasta för att få tårtan marmorerad. Tårtan är väldigt stilren och vacker och just marmoreringen ger den ett unikt utseende. Kanske skulle Johan och Birgitta uppskattat denna marmorering mer än ”åskmolnet” i fjärde avsnittet av Hela Sverige bakar?

Raspberry and licorice cake

Choklad- och lakritsbotten

3 ekologiska ägg
113 g strösocker (1,25 dl)
45 g vetemjöl (0,75 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
1 msk lakritspulver

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
3. Blanda vetemjöl, kakao och lakritspulver i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt med en slickepott.
4. Klä botten på en bakform med löstagbar kant (á 18 cm) med bakplåtspapper. Fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i ugnen i c:a 15-20 minuter. Låt svalna upp-och-ned på ett galler.

Raspberry curd

Grundreceptet för halloncurd hittar du HÄR.

Chocolate Cream cheese frosting med lakrits

50 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
20 g kakao (0,5 dl)
1 msk lakritspulver
180 g florsocker (3 dl)
0,5 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 50-60%

Gör så här

1. Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
2. Vispa smör ljust och fluffigt.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa krämigt. Vispa i kakaon, lakritspulvret och florsockret.
4. Tillsätt salt och den smälta chokladen. Vispa fluffigt.

Hallonsmörkräm

300 g mjukt smör
210 g florsocker (3,5 dl)
2 tsk vaniljextrakt
2 msk citronsaft
100 g färska hallon

Gör så här

1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksmaskin i c:a 5 minuter.
2. Vispa i florsockret lite i taget.
3. Tillsätt vaniljextrakt och citronsaft och vispa fluffigt. Mixa de färska hallonen till en puré. Sila purén för att bli av med kärnorna och tillsätt i smörkrämen. Vispa fluffigt. Sänk hastigheten och låt vispen gå en stund i krämen för att bli av med luftbubblor.

Sätta ihop tårtan

100 g färska hallon
färsk ekologisk mynta
400 g vit marsipan
svart färgpasta

Gör så här

1. Dela bottnen i tre delar. Fyll en spritspåse med lite hallonsmörkräm och spritsa en rund cirkel runt den första bottnen. Fyll ringen med ett lager Chocolate cream cheese frosting. Lägg på det andra lagret och spritsa en ring med smörkräm. Fyll ringen med halloncurd. Lägg på sista lagret.
2. Klä in tårtan med hallonsmörkräm. Använd en palett eller spatel.
3. Färga marsipanen med svart färgpasta. Färga så marsipanen blir marmorerad (inte helt färgad).
4. Kavla ut marsipanen så den täcker den stora tårtbottnen. Klä in tårtan med marsipan och använd handen eller en smoother för att jämna till sidor och pressa ut luft.
5. Skär av överflödig marsipan.
6. Dekorera tårtan med färska hallon, mynta och rulla små ”stenar” av resterande marsipan.

DSC_0559

DSC_0561

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.