pistagesnittar

DSC_0059

Del två av mitt småkaksrus! Pistage! Pistage är en fantastisk smak som jag tycker kommer i skymundan för andra nötter och mandlar. Pistagen har en väldigt speciell smak och kan locka vissa men skrämma bort andra. Den ses oftast i biskvier men det kan vara svårt att få fram den riktiga pistagesmaken med endast pistagemandlarna. Det finns pistageessens att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker och det behövs inte mycket för att få fram en fin smak. Överdosering ger en liten smak av parfym eller en rätt spritig smak. Det vill vi inte vara med om! Jag har i det här receptet smakat mig fram när jag använt pistageessens. Det är bättre att ta lite i taget, än att ösa på!

Pistagesnittar – 30 st.

2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula
50 g osaltade pistagemandlar
1 ekologiskt ägg
20 g hackade osaltade pistagemandlar

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa tills blandningen är grynig. Tillsätt äggulan och pistagemandlarna och mixa till en smidig deg.
3. Forma till tre fingertjocka längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Använd en gaffel och tryck lätt på längderna för att få ett mönster. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över hackad pistagemandel.
4. Grädda i ugnen i 10-15 minuter. Skär längderna snett i jämnstora snittar när du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna.
5. Fram med kaffekannan och börja fika!

DSC_0061

DSC_0063

DSC_0060

Den fina fyren i bakgrunden köpte jag i en liten inredningsaffär i Borgholm på Öland i somras. Det är alltid trevligt att köpa med sig souvenirer hem när man är någonstans. Det blir minnen att tänka tillbaka på, som att vi bland annat besökte fyren Långe Erik på Ölands norra udde.

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.