pink ribbon raspberry cake

DSC_0642

Månadens rosa tema fortsätter! Rosa bandet ligger till grund i min inspiration denna månad och jag strävar efter att baka mina bakverk i den rosa pastellens färg. Denna tårta är rosa rakt igenom, med halloncurd som fyllning och en hallonsmörkräm som täcker innehållet. Tårtan dekoreras med färska hallon och jordgubbar. Visste ni att det fortfarande går att köpa svenska jordgubbar? Mycket smak för pengarna!

Jag älskar att klä in tårtor med smörkräm! Det finns nåt lugnande i arbetet med att få jämna sidor och plana toppar. Här kan jag därefter om jag vill spritsa små dekorer av smörkrämen eller låta den vara som den är: enkel och stilren. Jag brassar istället på med massor av färska bär för att bryta av den söta smörkrämen!

Vill man göra denna tårta dubbelt så hög, är det bara att dubbla receptet. Tror nog jag ska göra det med nästa tårta jag gör, en hög och ståtlig tårta!

Pink ribbon raspberry cake

Tårtbotten

2 ekologiska ägg
68 g strösocker (0,75 dl)
45 g vetemjöl (0,75 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta mjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en bakform med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formen med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Raspberry curd

Receptet på halloncurden hittar du HÄR.

Smörkräm

300 g mjukt smör
210 g florsocker (3,5 dl)
2 tsk vaniljextrakt
2 msk citronsaft
100 g hallon (mixade till en puré)

Gör så här

1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksassistent i c:a 5 minuter. Tar inte vispen ända ner i botten kan du behöva blanda runt med en slickepott och vispa lite till.
2. Sikta ner florsocker och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljessens, citronsaft och silad hallonpuré. Vispa fluffigt igen, sänk hastigheten och låt vispen gå en liten stund för att bli av med luftbubblor.

Sätta ihop tårtan

massor av färska hallon och jordgubbar

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Spritsa en ring med smörkräm runt första bottnen och fyll ringen med halloncurd. Upprepa med andra lagret och lägg på sista lagret.
3. Klä in tårtan med smörkräm och försök få jämna kanter och topp. Spritsa ev. ett fint mönster på toppen.
4. Brassa på med massor av bär!
5. Njut av tårtan med en god vän!

DSC_0644

DSC_0645

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.