oreo cake

DSC_0691

Vad kan man säga..? Jag älskar som bekant att göra tårtor! Det finns inget mer rogivande än att bre en smörkräm runt en tårta och dekorera på olika vis. Jag har länge varit sugen på att göra en tårta med smak av oreo, så här kommer en oreosprängd tårta! Oreokakorna finns representerade i botten, fyllning och dekor! Och såklart gjorde jag tårtan hög: American style!

Tårtbotten med oreo

4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
1 krm vaniljpulver
1 nypa flingsalt
90 g vetemjöl (1,5 dl)
8 st. oreokex

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker, vaniljpulver och flingsalt ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt tillsammans med krossade oreokex.
4. Klä botten av två bakformar med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formarna med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnarna upp och ned på ett galler när de är färdiga för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Vaniljfyllning

50 g mjukt smör
300 g philadelphiaost
1 krm vaniljpulver
fyllningen av 8 oreokakor
100 g ekologisk vispgrädde (1 dl)
1-2 msk florsocker

Gör så här

1. Vispa smöret ljust. Rör i färskosten krämigt tillsammans med vaniljpulver och vaniljkrämen från oreokexen (spara kexen till smörkrämen).
2. Vispa vispgrädden fluffigt.
3. Blanda i lite av grädden i taget. Krämen ska vara luftig. Söta med florsocker. Låt stå i kylskåp.

Marängsmörkräm med oreo

4 ekologiska äggvitor (136 g)
210 g strösocker (2,3 dl)
250 g rumsvarmt smör
8 oreokakor

Gör så här

1. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret över vattenbad tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan. Vispa marängen sval i köksassistent i c:a 10 minuter.
2. Klicka i lite av smöret i taget och vispa ytterligare 3 minuter.
3. Kör oreokexen (utan fyllning, den används i vaniljfyllningen) i en matberedare till ett fint smul. Blanda i kaksmulet i marängsmörkrämen (spara lite till dekoration).

Sätta ihop tårtan

4 oreokex

Gör så här

1. Dela bottnarna på hälften.
2. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och spritsa ett lager kräm på varje lager.
3. Klä in tårtan med marängsmörkrämen. Försök få raka och jämna kanter och topp.
4. Använd det sparade oreokexssmulet och toppa tårtan med det. Använd ev. en spatel för att jämna ut lagret.
5. Fyll en spritspåse, med stjärntyll, med marängsmörkräm och spritsa 8 rosor runt toppen. Dela på oreokexen och tryck ner en halva i varje ros.
6. Frossa i tårta!

DSC_0698

DSC_0701

DSC_0693

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  1. […] Det här är mycket enklare än vad man tror! Tro mig, jag har misslyckats med marängsmörkräm ett par gånger, men vad man behöver tänka på att hålla ingredienserna i samma temperatur. Är den varmvispade marängen för varm och smöret för kallt, blir det för stora kontraster och smörkrämen skär sig. Detsamma händer om både marängen och smöret är för varmt, då går den inte ihop. Vad man kan göra då är att ställa smörkrämen i kylen 5 minuter, ta ut och vispa vidare. Man kan de flesta gångerna rädda en smörkräm. Denna kräm kan dessutom med stor fördel smaksättas med olika smaker! På bilden ovan har jag smaksatt med mixade oreokakor till min Oreo cake. Receptet till tårtan hittar du HÄR! […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.