Om mig

peterdahlberg

Hej och välkommen till Peter bakar!

Jag heter Peter Dahlberg och är en baktokig förskollärare, uppvuxen i en Sörmländsk idyll med barndomsminnen fylld med bakverk. Bakning har alltid funnits i min vardag i form av en mamma som bakade bröd, kakor och tårtor till alla högtider och tillfällen. Med åren tog jag och min sex år äldre syster över kokböckerna och levde rövare i köket när mamma och pappa inte var hemma. Man kan tro att köket alltid stod i kaos efter våra bravader, men vad som alltid väntades var ett köksbord uppdukat med minst sju sorters kakor (till pappas glädje) och rena bänkar och diskho (till mammas glädje). Var kunde man hitta oss barn? Alltid bakom den gröna soffan i vardagsrummet i väntan på reaktionen från föräldrarna: ”åh men se vad mycket kakor!”.

Jag lärde mig mycket om bakning av min familj och med tiden började jag baka och experimentera i köket på egen hand. På senare år har mitt intresse för tårtor och dekor ökat och detta är vad jag helst bakar, även om jag tycker det är trevligt med småkakor emellanåt. Jag är väldigt nyfiken av mig och har alltid letat efter nya tekniker och metoder för att bredda mina kunskaper. Det bästa med bakning är att det alltid finns något nytt att lära! Därför lägger jag oftast mycket tid på mina bakverks utseenden. Ett dukat fikabord behöver inte endast bestå av fina blommor och porslin, utan även ett vackert bakverk, vilket är troligen där perfektionisten i mig kommer fram. Av en sats småkakor eller cupcakes, är det väl självklart man väljer ut de snyggaste att servera. Eller?

Ljust och lantligt är troligen den finaste inredningsstilen som finns, enligt mig, vilket är det utseende denna blogg troligen kommer ha till stor del. I mitt kök har jag en vacker vit panel som oftast får agera bakgrund till mina fotografier och jag tycker att mina bakverk kommer fram extra bra på det viset. Vitt linnetyg, som en gammal gardin blir en perfekt kuliss. Det bästa är dessutom om det finns en vacker pelargon i närheten, som kan bryta av färgerna en aning tillsammans med lite loppisfynd!

Under försommaren 2015 fick jag den stora äran att bli en av de 12 lyckliga hemmabagarna att tävla inom bakning i TV-programmet Hela Sverige bakar! Programmet hade premiär den 10 september och visades på kanal 7. I samband med programmet fick jag gästa Nyhetsmorgon och baka tårtor, samt bli intervjuad av olika tidningar, bland annat Tidningen QX.

Efter min medverkan i programmet behövde jag en livsstilsförändring och sökte till träningsprojektet After Beach 2015, där jag blev coachad av den personlige tränaren Martin Löwgren. Jag ökade 7 kg i muskelmassa på 5 månader och jag fick verktygen att fortsätta på egen hand med min nya livsstil och nya rutiner. Hälsosamma bakverk fick en större roll i min bakning och jag tränar på att baka mer nyttiga bakverk som kan kombineras med min träning. Win – win helt enkelt!

På den senaste tiden har jag intresserat mig mer för allergivänliga bakverk, så som glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt, samt vad vissa livsmedel innehåller och hur de är producerade. Jag strävar efter att baka ekologiskt så långt det går och göra så mycket som möjligt på egen hand, för att komma ifrån industrin med konserveringsmedel och e-ämnen. Men ibland sätter suget in och det kan vara svårt för även mig att hålla mig undan produkterna med den milslånga innehållsförteckningen.

Jag hoppas att du som läser gillar vad jag skriver och att du såklart gillar att baka (eller dregla över bakverk), då kanske den här bloggen kan ge dig inspiration i köket och till och med göra en annan människa glad med ett av bakverken du kanske provbakar härifrån!

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Darcy

    Hi Peter, just wanted to say. You are my idol! Love everything you create and your fitness journey is absolutely inspiring! life goals = you!

    Keep up the great work!
    Darcy (Australia) 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.