nutty cloudy cake

DSC_0311

Emellanåt när jag gör tårtor brukar jag göra lite extra mycket smet så jag kan göra en extra tårtbotten att frysa ner. Det är alltid bra att ha en botten i reserv och du någon gång snabbt behöver slänga ihop en tårta! Dock kan det även bli så att jag gör för många bottnar, som tar plats i frysen att jag inte får plats med mat… Så i fredags fick den här tårtan en plats i mitt kök när jag tog upp en tårtbotten. Jag hade dessutom äggvitor i kylen som jag behövde bli av med och en förpackning nötcréme i skafferiet. Därför fick det bli en Nutty Cloudy cake!

Tårtbotten

2 ekologiska ägg
3/4 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 18 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Nutcréme frosting

1 ask nötcréme (á 175 g)
50 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
½ dl florsocker

Gör så här

1. Vispa nötcréme, smör och philadelphiaost krämigt. Tillsätt florsocker och vispa jämnt.

Schweizisk maräng

3 ekologiska äggvitor
2 1/4 dl strösocker
1 msk citronsaft

Gör så här

1. Vispa äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig (c:a 55-60 grader).
2. Tag bunken från vattenbadet och vispa marängen tills den blir sval.

Sätta ihop tårtan

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i tre delar. Lägg ett lager nötcrémefrosting på första lagret botten. Lägg på ett nytt lager botten och ett lager nötcrémefrosting. Lägg på sista lagret botten.
2. Klä in tårtan med ett tunt lager maräng och spritsa ett fint mönster runt tårtan.
3. Dekorera med färsk bär eller annat du har hemma!

DSC_0313

DSC_0315

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.