nicely green cake

DSC_0775

Grönt är skönt! Det är även en tårta med fräscha smaker. Något annorlunda än en mäktig chokladtårta är denna gröna tårta med smak av lime och kiwi! Den känns inte så mäktig och jag tror att de flesta gillar en fräsch tårta. Jag älskar som sagt att dekorera med ett organiserat kaos, och det kommer verkligen till sin rätt i denna tårta!

Tårtbotten

2 ekologiska ägg
67,5 g strösocker (0,75 dl)
45 g vetemjöl (0,75 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en bakform med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formen med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Lime curd

4 ekologiska lime
180 g strösocker (2 dl)
25 g mjukt smör
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 ekologiska äggulor (36 g)

Gör så här

1. Riv det yttersta av skalen på limen och pressa saften ur tre av dem i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör och sjud upp så sockret löst sig.
2. Sila saftblandningen för att bli av med skalen. Häll tillbaka i kastrullen.
3. Pressa den sista citronen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om.
4. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och rör ner i saftblandningen.
5. Sjud upp blandningen igen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en destillerad burk. Låt svalna.

Kiwisylt

250 g skalad kiwi
1 ekologisk citron
150 g syltsocker

Gör så här

1. Tärna kiwin och lägg i en kastrull tillsammans med strimlat citronskal och syltsocker.
2. Koka sylten på medelhög värme i c:a 5-10 minuter tills sylten tjocknat något. Häll upp i en destillerad burk. Sylten håller sig c:a 3 veckor i kylskåp.

Marängsmörkräm

4 ekologiska äggvitor (144 g)
210 g strösocker (2,3 dl)
250 g rumstempererat smör
skal från 1 lime
grön färgpasta

Gör så här

1. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret i en rostfri skål eller bunke över vattenbad (över en kastrull med kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna löst sig med äggvitan, när blandningen är c:a 50 grader.
2. Koppla skålen till en köksassistent och vispa marängen kall (c:a 5-10 minuter).
3. Klicka i smöret i omgångar och vispa ytterligare 3 minuter tills krämen gått ihop. Tillsätt rivet skal av lime och färgpasta.

Sätta ihop tårtan

lime
kiwi
maränger

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i fyra delar. Bred ett lager limecurd på första lagret. Kiwisylt på det andra lagret. Ett till lager limecurd på tredje lagret och avsluta med det sista lagret botten.
2. Klä in tårtan med marängsmörkrämen. Jag har använt en tårtkam för att få till ränderna på sidorna, men det går att skapa fritt!
3. Toppa tårtan med massor av limeklyftor, kiwi och minimaränger. Jag har ett lager med schweizisk maräng i en burk i köket, som är roligt att dekorera med! Recept på schweizisk maräng hittar du HÄR!

DSC_0776

DSC_0777

DSC_0778

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.