mountain cake

imageFoto: TV4

”Klockrena smaker!”
//Johan Sörberg

I torsdagens avsnitt av Hela Sverige bakar var det dags för tårtor! Jag älskar ju att göra tårtor så den här utmaningen var som gjord för mig! I planeringsstadiet till den här tårtan ville jag lyfta fram två smaker: hallon och lakrits, eftersom det är två av mina favoritsmaker och en väldigt god kombo. Min syster Eleonor är dessutom en fantast av denna tårta, vilket gör att jag ämnar denna tårta till henne! Sedan ville jag vara lite nyskapande och göra en ”Topsy turvy cake” med lutande toppar och klä tårtorna med marmorerad marsipan.

Mountain cake

Tårtbottnar

12 ekologiska ägg
405 g  strösocker(4,5 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g kakao (1,5 dl)
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
3 msk lakritspulver

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och lakritspulver i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt med en slickepott.
4. Klä botten på två stora bakformar med löstagbar kant (á 24 cm) och tre små bakformar med löstagbar kant (á 15 cm). Fyll formarna jämnt med smet.
5. Grädda i ugnen i c:a 15-20 minuter. Låt svalna upp-och-ned på ett galler.

Halloncurd

2 satser. Klicka på länken ovan och följ receptet.

Chocolate Cream cheese frosting med lakrits

150 g mjukt smör
600 g philadelphiaost
60 g kakao (1,5 dl)
2 msk lakritspulver
270 g florsocker (4,5 dl)
1,5 tsk flingsalt
150 g mörk choklad 50-60%

Gör så här

1. Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
2. Vispa smör ljust och fluffigt.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa krämigt. Vispa i kakaon, lakritspulvret och florsockret.
4. Tillsätt salt och den smälta chokladen. Vispa fluffigt.

Hallonsmörkräm

700 g mjukt smör
480 g florsocker (8 dl)
4 tsk vaniljextrakt
4 msk citronsaft
200 g färska hallon

Gör så här

1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksmaskin i c:a 5 minuter.
2. Vispa i florsockret lite i taget.
3. Tillsätt vaniljextrakt och citronsaft och vispa fluffigt.
4. Ta undan c:a 2,5 dl av smörkrämen (den ska användas i dekoren).
5. Mixa de färska hallonen till en puré. Sila purén för att bli av med kärnorna och tillsätt i smörkrämen. Vispa fluffigt.

Sätta ihop tårtan

400 g färska hallon
900 g marsipan
svart färgpasta

Gör så här

1. Dela en av de stora bottnarna i två delar. Den andra bottnen delar du med en vinkel (c:a 45 grader). Enklast är med en ställbar tårtsåg. Stansa ut en cirkel i mitten av den lutande tårtbottnen i samma storlek som de mindre tårtbottnarna. Jämna till bottnen så den blir rak och jämn.
2. Fyll en spritspåse med lite hallonsmörkräm och spritsa en rund cirkel runt den första bottnen. Fyll ringen med ett lager Chocolate cream cheese frosting. Lägg färska hallon på fyllningen. Lägg på det andra lagret och spritsa en ring med smörkräm. Fyll ringen med halloncurd och lägg färska hallon på fyllningen som lagret under.
3. Lägg den vinklade bottnen på bakbordet (även den utstansade cirkeln). Klä in den lutande ytan med smörkräm (det är lättare nu än när den är på tårtan). Lägg bottnen på tårtan. Från sidan ska det se ut som att toppen lutar från ena sidan till den andra. Klä in tårtan med hallonsmörkräm.
4. Gör likadant med de små bottnarna. Dela en av dem på mitten i två delar. Beroende på höjden av bottnarna, kan båda de andra bottnarna behövas för att göra en skarp vinkel. Fyll bottnarna likadant som de stora bottnarna. Klä in med hallonsmörkräm.
5. Färga marsipanen med svart färgpasta. Färga så marsipanen blir marmorerad (inte helt färgad).
6. Kavla ut marsipanen så den täcker den stora tårtbottnen. Klä in tårtan med marsipan och använd handen eller en smoother för att jämna till sidor och pressa ut luft. Det blir en nedsjunkning i mitten av den lutade toppbottnen, där ska den lilla tårtan stå.
7. Skär av överflödig marsipan. Gör samma sak med den lilla tårtan.
8. Stick ner sugrör i den stora tårtan där den lilla tårtan ska stå. Klipp av sugrören vid ytan. Placera den lilla tårtan på området med sugrör. Tårttopparna ska vara på motsatt sida. Alltså om den stora tårtans högsta topp är på vänster sida ska den lilla tårtans topp vara på höger sida.

Dekoration

grön pastafärg
marmorerad marsipan
50 g färska hallon
färsk mynta

Gör så här

1. Ta fram den undanställda smörkrämen. Färga den grön. Fyll en sprits med en multi-open-tyll och spritsa ”gräs” vid skarven mellan tårtorna och runt botten på den stora tårtan.
2. Fyll en sprits, med drop-flower-tyll, med hallonsmörkräm och spritsa små blommor ovanför ”gräset” runt tårtan.
3. Gör små stenbumlingar av marsipanen som blev kvar och dekorera med dem och färska hallon, samt mynta runt och på tårtan. Spritsa ev. med den gröna smörkrämen runt stenarna.

imageFoto: TV4

imageFoto: TV4

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.