mormors mumsbakelse

image

Detta bakverk är ett av mina första bidrag i tävlingen Hela Sverige bakar! I temat Bakelser valde jag att göra en hasselnötsbrownie med nutellafrosting, med inspiration från min mormor och min barndom. Nervositeten satte igång direkt när Tilde de Paula Eby låter oss börja baka och alla sätter igång sina ugnar och påbörjar sina bakverk. Mitt första misstag jag gör är att jag plockar ut en het plåt ur ugnen med bara handen (ingen grytlapp eller liknande, en naken hand!), vilket resulterade i flera blåsor i vänsterhanden resten av dagen. Hur kunde detta ske? Ugnarnas plåtar ligger på skenor som är inställda i en viss höjd i ugnen. Eftersom jag inte hade flyttat på dessa skenor, fick inte min form med browniesmeten plats mellan de två undre plåtarna. Hur löser jag problemet? Jag flyttar på plåten såklart..! I efterhand insåg jag att en grytvante hade inte varit dumt att ha…

Mormors mumsbakelse kommer i grunden från min mormor, som bakade en speciell kaka dekorerad med smält choklad när jag var yngre och jag önskade alltid mig den kakan i födelsedagspresent för att jag tyckte den var så god. Jag kallade dem för ”Mormors mumskakor” och de var oftast slut efter ett par dagar. Jag har själv aldrig lyckats återskapa hennes sätt att baka dem. Därför tog jag idén från en kaka och gjorde om den till en bakelse. Tack mormor för inspirationen!

Mormors mumsbakelse – 6-9 bitar

Browniebotten

175 g smör
100 g mörk choklad 40-50%
2 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk flingsalt
100 g hasselnötter
1 ½ dl vetemjöl

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på svag värme.
3. Grovhacka hasselnötterna.
4. Rör ner ägg, strösocker, vaniljsocker, flingsalt, hackade hasselnötter och vetemjöl i kastrullen och rör till en jämn smet.
5. Klä en form med kant (20 x 30 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, den ska vara kladdig.
7. Låt svalna.

Nutellafrosting

300 g hasselnötter
1/3 dl flytande honung
200 g mjölkchoklad
100 g mjukt smör
200 g philadelphiaost original
2 dl florsocker

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Häll hasselnötterna på en plåt och rosta i övre delen av ugnen i 15 minuter eller tills skalet börjar lossna. Ta ut nötterna och låt svalna.
3. Gnugga nötterna i en handduk så skalet lossnar.
4. Smält chokladen över vattenbad (en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
5. Mixa nötterna i en hushållsmixer. Mixa tills det blir en krämig pasta (peta ner det som hamnar på kanterna och kör lite till).
6. Tillsätt honung och den smälta chokladen och mixa. Klicka i smöret och philadelphiaosten och pulsmixa tills krämen går ihop. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
7. Låt stå i kylen 10-15 minuter.

Sätta ihop bakelsen

1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
100 g färska jordgubbar eller hallon
några blad/kvistar färsk mynta

Gör så här

1. Lyft ur browniebottnen från formen.
2. Bred nutellafrostingen jämnt över bottnen.
3. Låt stelna till i kylen c:a 15 minuter.
4. Skär ut 6 rektangulära bitar (gör bitarna mindre om du vill ha fler bakelser).
5. Lägg bitarna på uppläggningsfat eller direkt på assietter.
6. Pudra bakelserna med florsocker.
7. Skiva jordgubbarna. Vispa grädden. Fyll en sprits med rundad tyll med grädde och spritsa en liten gräddtopp på bakelsen och dekorera med skivade jordgubbar eller hallon och 2-3 färska myntablad.

image

image

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.