mini-mojitomarängpajer

imageFoto: TV4

I det sjätte avsnittet av Hela Sverige bakar, temat Munsbitar, bidrar jag med ett parti Mini-mojitomarängpajer! Mina mini-mojitomarängpajer är som beskrivet en liten version av min stora mojitomarängpaj jag gör emellanåt och som alltid uppskattas. Jag älskar citronmarängpaj och hittade på detta recept en sommar då det konsumerades en hel del mojitos. Mojitodrinken är en av mina favoriter och min syster gör världens godaste mojitos! Drinken inspirerade mig till detta bakverk och den känns extra somrig för mig!

Mini-mojitomarängpaj

Mördeg

120 g vetemjöl (2 dl)
30 g florsocker (0,5 dl)
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula (18 g)

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
2. Blanda vetemjöl och florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg.
3. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
4. Kavla ut degen och stansa ut tillräckligt stora cirklar som du klär små pajformar med. Nagga bottnarna med en gaffel.
5. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills bottnarna är gyllenbruna. Låt svalna.

Mojitocurd

4 ekologiska lime
225 g strösocker (2,5 dl)
1 knippe ekologisk mynta
25 g mjukt smör
1 msk maizena
1 ekologisk ägg
2 ekologiska äggulor (36 g)

Gör så här

1. Skölj limen noga! Riv det yttersta av skalen från limen och pressa saften ur tre av limen i en kastrull. Tillsätt strösocker, mynta och smör. Sjud upp så sockret löst sig.
2. Sila saftblandningen till en annan kastrull.
3. Pressa den sista limen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om.
4. Vispa upp äggen lite lätt, vispa ner i saftblandningen.
5. Sjud upp blandningen igen och vispa tills krämen tjocknat. Häll upp krämen i en skål. Klä in ytan med plastfilm. Låt svalna. 

Italiensk maräng

75 g vatten (0,75 dl)
135 g strösocker (1,5 dl)
2 äggvitor (68 g)

Gör så här

1. Koka upp vattnet med 1,25 dl av strösockret i en kastrull tills blandningen är 120 grader. När blandningen är 116 grader, vispa äggvitorna till ett hårt skum i en köksmaskin.
2. Vispa ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna, undvik bunken och vispen. Vispa tills marängen är kall och stabil.

Sockerdekor

50 g vatten (0,5 dl)
45 g (0,5 dl) strösocker

Gör så här

1. Häll vatten och strösocker i en kastrull.
2. Koka upp sockerblandningen tills den når en temperatur på c:a 145-150 grader.Häll upp sockerlösningen på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt av små bitar.

Sätta ihop bakverket

100 g färska hallon
1 ekologisk lime
färsk ekologisk mynta

Gör så här

1. Fyll pajskalen med en klick mojitocurd.
2. Tryck ner ett hallon i curden.
3. Spritsa med en rostyll en ros med den italienska marängen på curden. Bränn av med gasbrännare.
4. Skär limen i småbitar.
5. Dekorera pajerna med en liten bit lime, färsk mynta och sockerdekor.

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.