mammas chokladsnittar

DSC_0273

I tredje avsnittet av Hela Sverige bakar, bakar jag chokladsnittar. Min mamma har alltid sedan jag var liten bakat dessa chokladsnittar! För att nå den rätta konsistensen på kakorna är trixet att ta ut kakorna ut ugnen precis innan de är helt färdiga, så de blir lite smått kladdiga i mitten! Mmm, mumma! Mammas chokladsnittar är en kaka som alltid representeras på kakfatet hos mina föräldrar och är därmed en av mina favoriter! Som liten bad jag alltid om att få ta ”en..? två..? tre..? får jag ta fyra..? nähä, inte det…”. För att göra min egen lilla twist på kakorna har jag tillsatt flingsalt i degen och som garnering. Choklad och salt är en riktigt god smak-kombination!

Mammas chokladsnittar – 25 st.

2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk flingsalt
100 g kallt tärnat smör
1 ekologisk äggula
1 ekologiskt ägg
pärlsocker och flingsalt till garnering

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och flingsalt i en skål, eller i en matberedare. Tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen. Nyp ihop (eller kör i matberedaren).
3. Tillsätt äggulan och forma till en stabil deg. Dela degen i två delar och forma två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till längderna lite lätt med en gaffel och pensla över med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och lite flingsalt.
4. Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter, de ska vara lite kladdiga.
5. Skär kakorna i snittar efter gräddningen. Låt svalna.
6. Bjud på ett ordentligt mormorsfika med sju sorters kakor!

DSC_0277

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.