limesnittar

DSC_0053

En utav mina snilleblixtar var smaken lime i kombination med den klassiska skurna småkakan ”snitten”. Chokladsnittar är en av mina favoritkakor och jag ville därför prova att göra ljusa snittkakor, typ som kolasnittar fast utan kolan. Att smaksätta med lime tänkte jag att det skulle ge kakan en fräschör och kanske en syrlig doft! Genom att toppa snittarna med hyvlad mandel gav jag dem dessutom ett nytt utseende istället för det klassiska pärlsockret. Här nedan följer receptet:

Limesnittar – 30 st.

2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
100 g kallt smör
1 ekologisk äggula
2 lime
1 ekologiskt ägg
50 g hyvlad mandel

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt tärnat kallt smör och mixa tills blandningen är grynig. Tillsätt äggulan och rivet skal från lime och mixa till en smidig deg.
3. Forma till tre fingertjocka längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Använd en gaffel och tryck lätt på längderna för att få ett mönster. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel.
4. Grädda i ugnen i 10-15 minuter. Skär längderna snett i jämnstora snittar när du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna.
5. Fram med kaffekannan och börja fika!

DSC_0056

DSC_0057

DSC_0055

De här prydnadsankorna har förresten en gång i tiden varit mörkblå och vinröd med en guldkrans runt halsen. Förra året gick jag crazy med sprayburken och sprejade allt vitt som kom i min väg. Tog sedan hjälp av ett fint sandpapper och slipade fram konturer och detaljer. Gammalt blev plötsligt nytt!

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.