Lakrits… Mmm, LAKRITS! Inte hade jag en aning om att man kunde göra julgodis på lakritssirap? Men tydligen går det! Det blir en otroligt tydlig smak av lakrits på den här fudgen och konsistensen blir väldigt len. Det här blir årets nykomling på mitt julfirande.
Lakritsfudge
200 g ekologisk vispgrädde (2 dl)
145 g strösocker (1,5 dl)
70 g lakritssirap (0,5 dl)
1 krm vaniljpulver
1,5 msk glykossirap
50 g finhackad mörk choklad
25 g mjukt smör
svart karamellfärg
Gör så här
1. Koka vispgrädden tillsammans med strösocker, sirap och vaniljpulver till 120 grader. Håll koll, temperaturen stiger fort efter 116 grader. Tag kastrullen från plattan.
2. Tillsätt glykossirap, hackad choklad, smör och karamellfärg och rör till en jämn smet. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (10×20) eller använd gjutblock i silikon. Låt stelna i rumstemperatur.
3. Skär fudgen i småbitar och förvara i kylskåp!
Med varma hälsningar
Peter