lemon meringue pie

DSC_0048

Citronmarängpaj må vara en väldigt klassisk paj och kanske är svår att variera. Men ibland är det onödigt att experimentera med bra koncept och istället låta ett bakverk få vara klassiskt. Jag älskar citronmarängpaj! Just den syrliga curden ihop med den söta italienska marängen blir en toppen kombination som alltid fungerar. Min syster är expert på att göra denna paj och den serveras ofta på hennes fikabord. Här är mitt recept på pajen, som vissa kan tycka är extra syrlig, men jag gillar den extremt!

Visste ni att citronmarängpaj är otroligt lätt att göra och går dessutom att baka ut som munsbitar? Har ni små metallformar hemma (ni vet dem som mormor alltid hade?), klä in mördegen i dem, grädda i 10 minuter och fyll sedan med curd. Dekorera vackert med den italienska marängen och vips så har du massor av minipajer till kakfatet!

Lemon meringue pie – 1 stor/4 små

Mördeg

2 dl vetemjöl
½ dl florsocker
100 g kallt tärnat smör
1 ekologisk äggula
1 ekologiskt ägg

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Kör vetemjöl, florsocker och det kalla smöret i en matberedare tills blandningen är grynig.
3. Tillsätt äggulan och mixa till en deg (när degen blir en klump och åker runt i matberedaren är den klar).
4. Platta degen, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter.
5. Kavla ut degen till ½ cm tjock och klä fyra små tartlettformar eller en stor pajform á 24 cm. Nagga botten och låt stå i kylen en kvart.
6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Tag ut och pensla bottnarna med uppvispat ägg. Låt svalna.

Lemon curd

3 ekologiska citroner
2 dl strösocker
25 g smör
2 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 ekologiska äggulor

Gör så här

1. Tvätta citronerna noggrant. Riv citronskalen fint i en kastrull och pressa saften ur två av citronerna. Tillsätt strösocker och smör och värm upp så sockret löser sig. Sila blandningen och värm upp på nytt.
2. Blanda ut maizenan i saften från den tredje citronen och rör ner i citronblandningen tillsammans med ägget och äggulorna (slå gärna sönder äggen i en skål innan så blir det lättare att blanda).
3. Värm upp under konstant omröring tills blandningen tjocknat. Häll upp i en skål och plasta ytan med plastfilm (för att undvika att ett skinn bildas). Låt svalna.

Italiensk maräng

3/4 dl vatten
1 ½ dl strösocker
2 äggvitor
2 msk citronsaft

Gör så här

1. Koka upp vatten och 1 1/4 dl av strösockret i en kastrull.
2. När sockerlagen blivit 116 grader börjar du vispa äggvitorna med resterande socker och citronsaft. Tillsätt lite socker i taget.
3. När sockerlagen blivit 120 grader häller du sockerlagen ner i äggvitorna i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa sedan marängen sval på maximal hastighet.
4. Fyll en spritspåse med valfri tyll med maräng och förbered spritsning.

Sätta ihop bakverket

Gör så här

1. Fyll pajskalet med curden.
2. Spritsa marängen i ett fint mönster över pajen.
3. Bränn av marängen med en brännare.
4. Bjud hem nära och kära på fika och njut!

DSC_0040

DSC_0050

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.