lemon and liquorice cupcakes

DSC_0399

Citron och lakrits är en väldigt vanlig smakkombination, framförallt när det handlar om smågodis. Lakrits är en personlig favorit när det gäller smaker så självklart kommer den fram i detta bakverk. Cupcaken är syrlig med smak av citron och fylld med en lemon curd och toppad med en smörkräm med smak av citron och lakrits. Det är inte nödvändigt att använda så mycket smörkräm till toppen som bilderna visar, men visst är det roligt att spritsa?! Jag kan gå helt lös med spritsen om jag vill, cupcaken hade lika gärna haft MYCKET mer topping, haha! Men ibland får man begränsa sig helt enkelt.

Citronmuffins – 12 st.

100 g mjukt smör
1 ½ dl strösocker
2 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl standardmjölk
skalet från en ekologisk citron

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
2. Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.
3. Vispa ner ett ägg i taget.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner mjölblandningen till äggsmeten och vänd försiktigt.
5. Vänd ner mjölken och rivet skal från citron.
6. Klä en muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till hälften med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.

Lemon curd

3 ekologiska citroner
2 dl strösocker
25 g smör
1 msk maizena
1 ekologiskt ägg
2 äggulor

Gör så här

1. Riv skalet från citronerna i en kastrull och pressa saften från två av dem. Värm upp citronsaften tillsammans med strösocker och smör så sockret löser sig. Sila saften.
2. Pressa saften från den tredje citronen i en skål och blanda ut maizenan. Vispa ner i citronsaften tillsammans med ägget och äggulorna.
3. Värm upp under omröring tills saften tjocknat till en kräm. Tag av från plattan och häll upp i en skål och låt svalna. Klä in ytan med plastfolie.

Smörkräm med citron och lakrits

300 g mjukt smör
4 dl florsocker
½ sats lemon curd
lakritsessens

Gör så här

1. Vispa smör ljust och fluffigt i köksassistent. Tillsätt florsocker och vispa lite till.
2. Tillsätt lemon curd lite i taget och balansera upp smaken med lakritsessens.
3. Fyll en spritspåse, med valfri tyll, med smörkräm.

Sätta ihop bakverket

Gör så här

1. Med vinklad kniv, skär ut en grop i varje muffins. Fyll gropen med lemoncurd.
2. Spritsa ett fint mönster med smörkräm.
3. FIKA!

DSC_0401

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.