franska pavlovabakelser

DSC_0389

Till premiären av Hela Sverige bakar blev jag självklart inspirerad att baka något från programmet! Eftersom den tekniska utmaningen i programmet var Pavlova kände jag mig mer eller mindre tvungen att göra dessa här hemma till mina kvällsgäster! I programmet gör vi en varmvispad maräng. Här hemma gör jag en kallvispad. Min pavlova har grunden i en fransk maräng som innebär att marängen är kallvispad, alltså inte över vattenbad som i programmet. Pavlovan blir mer ”marängig” och spröd, istället för seg.

Franska pavlovabakelser – 12-15 st.

Marängskålar

4 ekologiska äggvitor
3 dl strösocker
1 msk citronsaft

Gör så här

1. Värm ugnen till 130 grader varmluft.
2. Vispa äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum i en rostfri skål. Tillsätt lite av strösockret i taget och vispa till en fast maräng (man kunna vända skålen över huvudet).
3. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa små skålar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda marängskålarna i ugnen i 1 – 1 ½ timme tills marängen är torr (undvik att marängen får färg). Låt marängskålarna torka i ugnen till dagen efter.

Mangocurd

250 g fryst mango
1 dl strösocker
25 g smör
saften från en ½ citron
1 msk maizena
2 ekologiska äggulor
1 ekologiskt ägg

Gör så här

1. Mixa mangon till en puré i en kastrull. Tillsätt strösocker och smör och värm upp så sockret löser sig med blandningen. Ta av från plattan.
2. Blanda ut maizenan med saften från den halva citronen och rör ner i den varma mangopurén. Vispa sönder äggen lite lätt med en gaffel och rör ner i mangopurén. Värm upp mangopurén på nytt och rör hela tiden tills curden tjocknat. Häll upp curden i en skål genom en sil och täck ytan med plastfolie för att undvika att ett skinn bildas. Låt svalna.

Sätta ihop bakelsen

3 dl vispgrädde
färska hallon
färsk mynta

Gör så här

1. Vispa grädden fluffigt. Fyll en spritspåse med valfri tyll, med grädde.
2. Fyll marängskålarna med en klick mangocurd.
3. Spritsa en topp med grädde på marängskålen så curden göms.
4. Dekorera med hallon och mynta!
5. Bjud hem dina närmaste för ett nytt avsnitt av Hela Sverige bakar!

DSC_0390

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.