chocolate raspberry cake

DSC_0075

Ibland är det de enkla smakerna som är de bästa. Jag älskar att få baka med frukt och bär, särskilt i en kombination med en mäktig smak som choklad! Jag tycker att frukten/bären alltid lyckas göra den mäktiga chokladen fräsch och därmed gör bakelsen mindre mäktig att äta. Här nedan följer mitt klassiska recept på en tårta med choklad och hallon som smakbärare. Dekorationen kan sedan varieras på eget vis, med egna idéer och inspirationer. Här har jag valt att spritsa hallongrädden med en volangtyll längs med sidorna och dekorera med färska hallon i kombination med italiensk maräng som jag bränt av med en brännare. Men tårtan blir lika god av att täckas helt med hallongrädden i ett spritsat mönster.

Chocolate raspberry cake

Chokladbotten

3 ekologiska ägg
1 1/4 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
½ dl kakao

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda vetemjöl och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 18 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Chocolate cream

1 ½ dl mjölk
½ msk maizena
½ msk strösocker
1 ekologisk äggula
25 g mörk finhackad choklad 70 %

Gör så här

1. Värm mjölken i en kastrull.
2. Blanda maizena och strösocker i en skål. Tillsätt äggulan och vispa ljust och fluffigt.
3. Häll i lite i taget av mjölken i äggblandningen under omröring och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt blandningen sjuda och tjockna.
4. Tag kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör till en jämn kräm så all choklad smält. Häll upp i en skål och täck ytan med plastfolie för att undvika att ett skinn bildas. Låt svalna.

Raspberry curd

250 g upptinade frysta hallon
1 1/4 dl strösocker
25 g smör
1 ekologisk citron
2 msk maizena
2 ekologiska äggulor
1 ekologiskt ägg

Gör så här

1. Mixa bären till en puré i en kastrull. Tillsätt strösocker, smör och saften från en halv citron och värm upp så sockret löser sig med vätskan. Sila hallonsåsen till en ny kastrull för att bli av med kärnorna.
2. Blanda ut maizenan med saften från den andra halvan av citronen och rör ner i den varma hallonsåsen. Vispa sönder äggen lite lätt med en gaffel och rör ner i hallonsåsen. Värm upp hallonsåsen på nytt och rör hela tiden tills såsen tjocknat till en curd. Häll upp curden i en skål genom en sil och täck ytan med plastfolie för att undvika att ett skinn bildas. Låt svalna.

Whipped raspberry cream

5 dl vispgrädde
100 g upptinade frysta hallon

Gör så här

1. Vispa grädden lagom tjock.
2. Mixa hallonen till en puré och sila purén ner i grädden. Blanda väl.

Sätta ihop tårtan

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Spritsa en ring med hallongrädden runt första bottnen. Fyll ringen med chokladkrämen och lägg på ett nytt lager.
3. Spritsa en ring med hallongrädden runt botten och fyll ringen med halloncurd. Lägg på sista lagret.
4. Täck tårtan med resterande grädde och få jämna kanter och topp. Spritsa grädden i ett fint mönster över tårtan, exempelvis rosor.
5. Dekorera fikabordet med vackra blommor och porslin!

DSC_0078

Grädden spritsade jag nedifrån och upp, jämnade till toppen och spritsade snäckor av italiensk maräng som jag brände av.

DSC_0083

DSC_0084

Jag pudrade även de färska hallonen med rött metallpulver för att ge tårtan ett gnistrande intryck.

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.