chocolate cake with raspberry pannacotta

DSC_0192

I helgen som var fick jag baka en tårta till min svåger Axel som fyllde år. Han hade valt att det skulle vara en tårta med choklad i, sedan fick jag experimentera fritt. Jag tog tillvara på chokladtemat, och gjorde chokladbottnar ihop med en chokladmousse. Sedan vet jag att Axel är väldigt förtjust i hallonpannacotta, vilket fick bli den andra fyllningen. Tårtan täcktes med vispgrädde som jag spritsade i små blommönster med en rostyll. De små gräddblommorna fick även en liten detalj i form av silverkulor som slumpmässigt placerades ut över tårtan. Sedan råkar Axel dessutom vara ett fan av John Deere, vilket fick bli tårtans personliga dekoration. John Deere-märket gjorde jag utan sockerpasta som jag färgade, kavlade och skar ut för hand.

Det är alltid roligt att överraska någon med en tårta! Särskilt när den är personligt vinklad.

Chokladbotten

4 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl kakao

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda vetemjöl och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Chokladmousse

400 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
1 gelatinblad

Gör så här

1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Värm 1 ½ dl av vispgrädden i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och låt det lösa sig med den varma grädden. Slå den varma grädden över den smälta chokladen och rör till en jämn kräm. Låt svalna något.
4. Vispa resterande grädde luftig. Vänd ner grädden lite i taget i chokladkrämen och rör så moussen blir jämn.
5. Låt stå framme i rumstemperatur medan du gör hallonpannacottan.

Hallonpanacotta

3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
3 gelatinblad
200 g philadelphiaost
250 g upptinade frysta hallon

Gör så här

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Värm upp vispgrädden tillsammans med strösockret så sockret löser sig.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma grädden. Låt svalna något.
4. Mixa hallonen till en puré. Sila purén (eller låt kärnorna vara kvar för lite textur).
5. Rör philadelphiaosten krämig i en skål och tillsätt lite av grädden.
6. Rör ner philadelphiaosten och purén i grädden så pannacottan blir jämn.
7. Låt stå framme i rumstemperatur medan du sätter ihop tårtan.

Sätta ihop tårtan

7 dl vispgrädde
silverkulor

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Lägg första bottnen i tårtformen med löstagbar kant. Klä kantens insida med en remsa bakplåtspapper. Dra åt papperet så det ligger tätt mot bottnen. Fyll det första lagret med chokladmoussen. Lägg på ett nytt lager botten och låt stå i kylen 15 minuter.
3. Fyll det andra lagret med hallonpannacotta. Lägg på den sista bottnen och låt tårtan stå i kylen i 2 timmar.
4. Vispa grädden fluffig. Dra av bakplåtspapperet och klä in tårtan med ett tunt lager grädde med en palett eller spatel. Fyll en spritspåse med rostyll med grädde och spritsa små blommor på sidorna och på toppen av tårtan.
5. Dekorera tårtan med silverkulor.
6. Börja fika!

DSC_0167

DSC_0169

DSC_0170

DSC_0206

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.