chocolate bonanza raspberry cake

DSC_0445

En av mina bästa vänner, Amanda, firade sin födelsedag i helgen. Vad kan vara en finare present än en som är ätbar? Amanda älskar choklad och hallon, vilket gjorde det lätt för mig att göra en tårta med choklad-bonanza-tema. En tårta med chokladbottnar, chocolate cream, raspberry curd och chokladganache toppad med färska hallon och citronmeliss. Ganache är väldigt tacksamt när man vill göra en tårta med raka kanter och spritsdekor. Ganachen stelnar fort och vill man fixa till kanterna tar man bara en spatel doppad i varmt vatten för att jämna till sidorna. Sen är det också fint när tårtan ser lite ”rough” ut och även detta går att fixa med ganache. Här har jag gjort en tårta i två våningar, en 20 portioners och en 16 portioners. Receptet nedan är för en 16 portioners (á 24 cm i diameter) tårta.

Chocolate Bonanza Raspberry cake

Chokladbotten

4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
20 g kakao (0,5 dl)

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda vetemjöl och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Raspberry curd

Klicka på länken för att komma till receptet.

Chocolate cream

Klicka på länken för att komma till receptet

Chokladganache

3 dl ekologisk vispgrädde
400 g mörk finhackad choklad 55 %
25 g mjukt smör

Gör så här

1. Lägg chokladen i en mikrotålig skål/bunke och häll i grädden. Mikra skålen på full värme i 1 minut. Ta ut och rör runt i skålen med en slickepott och mikra igen 1 minut. Upprepa men med lägre tid i mikron per omgång tills chokladen smält och blandningen är jämn. Klicka i smöret och rör till en jämn ganache. Låt stå i rumstemperatur.

Sätta ihop tårtan

2 dl ekologisk vispgrädde
200 g färska hallon
citronmeliss

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Vispa grädden fluffig och fyll en spritspåse med grädden. Spritsa en ring på första lagret och fyll ringen med halloncurd. Upprepa med andra lagret och fyll gräddringen med chokladkrämen. Lägg på sista lagret.
3. Klä in tårtan med chokladganache, försök att få en jämn topp och raka sidor. Ställ in tårtan i kylen i 5 minuter.
4. Jämna till ev. ojämnheter med en spatel doppad i varmt vatten. Fyll en spritspåse, med valfri tyll, med resterande ganache och spritsa ett fintmönster över tårtan.
5. Toppa tårtan med färska hallon och kvistar av citronmeliss.
6. Förvara i kylen och ta fram tårtan i rumstemperatur 15 minuter innan servering.

DSC_0446

DSC_0448

DSC_0443

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *