barnens bästa förskola

DSC_02882

”Nyköpings kommunala förskolor arbetar gemensamt för att skapa:
Barnens bästa förskola.
Attraktiva lärmiljöer med moderna pedagoger ger unika möjligheter till ett livslångt lärande.”
Nyköpings kommun.

I Nyköpings kommun satsas det på kompetensutveckling för alla pedagoger. Projektet har dragit igång och detta var något som några förskolechefer och utvecklingspedagoger ville fira, bland annat min egen chef! Och när ens chef ber en att göra en tårta kan man väl inte säga nej, eller? Denna tårta fylldes med en halloncurd, chocolate frosting och täcktes med vispgrädde samt marsipan.

Tårtbotten

4 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Sikta vetemjölet lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt.
4. Klä botten av en form med löstagbar kant (á 24 cm) och fyll formen med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnen upp och ned på ett galler när den är färdig för att få en hög och jämn botten. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Raspberry curd

250 g upptinade frysta hallon
1 1/4 dl strösocker
25 g smör
1 ekologisk citron
2 msk maizena
2 ekologiska äggulor
1 ekologiskt ägg

Gör så här

1. Mixa bären till en puré i en kastrull. Tillsätt strösocker, smör och saften från en halv citron och värm upp så sockret löser sig med vätskan. Sila hallonsåsen till en ny kastrull för att bli av med kärnorna.
2. Blanda ut maizenan med saften från den andra halvan av citronen och rör ner i den varma hallonsåsen. Vispa sönder äggen lite lätt med en gaffel och rör ner i hallonsåsen. Värm upp hallonsåsen på nytt och rör hela tiden tills såsen tjocknat till en curd. Häll upp curden i en skål genom en sil och täck ytan med plastfolie för att undvika att ett skinn bildas. Låt svalna.

Milk chocolate cream cheese frosting

75 g mjukt smör
300 g philadelphiaost
½ dl kakao
2 dl florsocker
1 nypa flingsalt
50 g mjölkchoklad 50%

Gör så här

1. Vispa smör och färskost krämigt. Vispa i kakao och florsocker.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro.Tillsätt salt och den smälta chokladen. Vispa fluffigt.

Sätta ihop tårtan

5 dl vispgrädde
500 g marsipan (ev. färga med färgpasta)

Gör så här

1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Vispa grädden fluffigt. Fyll en spritspåse med lite av grädden och spritsa en ring runt första botten. Fyll ringen med chokladfrostingen.
3. Lägg på ett nytt lager botten och spritsa en ring med grädde. Fyll ringen med halloncurden. Lägg på det sista lagret botten.
4. Klä tårtan med grädde och forma en jämn topp.
5. Kavla ut marsipanen tunt och klä in tårtan med marsipan. Se till att få jämna sidor utan skarvar.
6. Dekorera fritt!

DSC_0281

DSC_0282

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.