ballerinakakor

DSC_0244

Den där populära lilla söta kakan! Visste ni att ballerinakakan dansade in på de svenska kakfaten redan 1963? Jo, det är sant! Den har hängt med ett bra tag och jag kände att jag ville göra egna ballerinakakor. Mina kakor är väldigt möra och fyllda med krämig nutella!

Ballerinakakor – 20 st.

2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
200 g kallt tärnat smör
1 äggula
½ dl kakao
200 g nutella

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser (förutom kakaon) i en matberedare. Tillsätt smör och mixa till en smulig deg. Tillsätt äggulan och mixa tills degen går ihop.
3. Plasta in halva delen av degen och låt vila i kylskåp i 1 timme.
4. Tillsätt kakaon i resterande deg och mixa tills degen är jämn i färgen. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 1 timme.
5. Kavla ut den vita degen till ½ cm tjocklek. Stansa ut cirklar (á 5 cm i diameter). Lägg cirklarna på bakplåtspapper och stansa ut små cirklar (á 1 cm i diameter) i varje cirkel. Kavla ut den mörka degen och stansa ut cirklar (á 5 cm i diameter). Lägg cirklarna på bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna i ugnen i 5-10 minuter. De vita kakorna ska få en tendens till färg. Låt svalna.
7. Bred ett lager nutella på de mörka kakorna och tryck försiktigt dit en vit kaka.
8. Samla kompisarna och börja fika!

DSC_0246

DSC_0252

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.