autumn cake

DSC_0491

Jag älskar hösten! Jag tycker det är en charmig årstid när temperaturen sakta sjunker och naturen ändrar färg tillsammans med det där fantastiska höstljuset som blir. Färgerna är därför inspirationen till denna tårta, samt smakerna. Apelsin har för mig alltid varit en höstfrukt då man laddar på med C-vitamin för att klara av höstens förkylningar. Apelsin blir även fräsch i kombinationen till chokladen, som gör att tårtan inte blir så mäktig. Tårtan fylls även med en café latte-kräm, vilket ger tårtan en referens till bakverket Tiramisu. Tårtan kläs in i en mäktig chokladganache och toppas med massor av färska bär och frukt i olika färger. Fantastisk tårta!

Autumn cake

Chokladbotten

4 ekologiska ägg
135 g strösocker (1,5 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
skal från en ekologisk apelsin

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.
3. Blanda vetemjöl och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och vänd försiktigt tillsammans med rivet apelsinskal.
4. Klä botten av två formar med löstagbar kant (á 15 cm) och fyll formarna med smeten.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Vänd tårtbottnarna upp och ned på ett galler när de är färdiga för att få höga och jämna bottnar. Låt svalna. Lossa kakan från kanterna med hjälp av en spatel.

Café latte Cream

150 g philadelphiaost
1 krm vaniljpulver
½ dl starkt kallt kaffe
2 dl ekologisk vispgrädde
1-2 msk florsocker

Gör så här

1. Rör färskosten krämigt tillsammans med vaniljpulver.
2. Vispa vispgrädden fluffigt.
3. Blanda i lite av kaffet och lite av grädden i taget. Krämen ska vara luftig. Söta med florsocker. Låt stå i kylskåp.

Physalis- och apelsinsylt

100 g physalis
1 ekologisk apelsin
200 g syltsocker

Gör så här

1. Rensa physalisen och dela på mitten. Skala apelsinen och filéa klyftorna. Dela klyftorna i småbitar och lägg allt i en kastrull tillsammans med syltsocker.
2. Koka upp sylten och låt koka c:a 10 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.

Chokladganache

3 dl ekologisk vispgrädde
400 g mörk finhackad choklad 55 %

Gör så här

1. Lägg chokladen i en mikrotålig skål/bunke och häll i grädden. Mikra skålen på full värme i 1 minut. Ta ut och rör runt i skålen med en slickepott och mikra igen 1 minut. Upprepa men med lägre tid i mikron per omgång tills chokladen smält och blandningen är jämn. Låt stå i rumstemperatur till den stelnar något. Stelnar den för mycket kan du värma om den igen kort i mikron.

Sätta ihop tårtan

massor av färska bär som physalis, jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär
1 ekologisk apelsin
färsk mynta

Gör så här

1. Dela varje botten i tre delar så du får sex bottnar totalt.
2. Varva lagren med kaffekräm och physalis- och apelsinsylt.
3. Klä in tårtan med chokladganache. Jämna till toppen och sidorna (ett tips om ganachen stelnar på tårtan är att spola en palett i varmt vatten och sedan jämna till tårtan).
4. Fyll en sprits med valfri tyll, med ganache och spritsa ett fint mönster på kanten runt tårtan.
5. Fyll utrymmet inom spritskanten med massor av bär och frukt!
6. Använd en citrusskalare för zest och skala små strimlor av apelsinen. Strö apelsinstrimlet över bären och dekorera med färsk mynta.
7. Hugg in!

DSC_0493

DSC_0495

Med varma hälsningar

Peter

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Lämna ett svar till Tintin Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.